Епіфаній прокоментував можливість переговорів із Кирилом та Онуфрієм

Читать на русском
Епіфаній заявив, що не шукав можливості для прямого діалогу с митрополитом Московського патріархату Онуфрієм чи з патріархом РПЦ Кирилом, бо вважає подібні переговори нереальними.

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній заявив, що не шукав можливості для прямого діалогу с митрополитом Московського патріархату Онуфрієм чи з патріархом Російської православної церкви Кирилом, бо вважає подібні переговори нереальними.

Як пише «Слово і Діло», про це він сказав в інтерв'ю «Українській правді».

Клімкін запевнив, що в Україні буде єдина церкваСказано 18 червня 2018 р.Статус обіцянки: Виконано

Так, на питання, чи шукав він можливість поговорити з Онуфрієм, Епіфаній відповів, що зараз - ні.

«Я вважаю, що вести з ним переговори нереально. Це людина, яка на 100% віддана інтересам російської церкви і російської держави. Тому вести з ним переговори про об'єднання дуже складно», - сказав предстоятель ПЦУ.

за його словами, усе почнеться «з низів», оскільки народ має сказати, в якій церкві він хоче бути і поступово це змусить приймати рішення і духовенство.

«Якщо архієреї залишаться без парафій, без духовенства, то він змушений буде приймати рішення і про перехід. Бо починати зараз переговори «з верхів» церкви, то це не матиме результату. Адже ми знаємо настрої і митрополита Онуфрія, і керуючого справами митрополита Антонія. Вони не підуть на жодні переговори. Ми намагались до Собору, але з їхнього боку не було жодного бажання», - зазначив Епіфаній.

«Зараз, якщо говорити про ведення діалогу, то ми – автокефальна Церква, а вони – структура Московського патріархату в Україні. Нам тоді треба, мабуть, говорити про ведення діалогу з РПЦ, а не з її частиною», - додав він.

Разом з тим на питання, чи пробували представники ПЦУ вести діалог з патріархом Кирилом, митрополит відповів, що з цим ще складніше.

«Яким чином вести діалог, якщо ми перебуваємо у стані війни, якщо вони не розмовляють тепер навіть із Вселенським патріархом? А нас вони ж просто не визнають поки», - сказав Епіфаній.

Епіфаній пояснив схему переходу громад в ПЦУТільки громада, а не священнослужителі мають право розпоряджатися церковним майном, і саме парафіяни повинні приймати рішення про те, чи приєднуватися до помісної церкви.

Він додав, що не бажав би наразі спілкуватися з Кирилом, бо це людина, яка благословляє те, що відбувається на Сході України, де гинуть українські воїни.

При цьому він розповів, що тенденція до об'єднання з низів наразі є позитивною і головне, що все відбувається мирно.

Нагадаємо, Епіфаній назвав число парафій, готових перейти до ПЦУ.

Раніше «Слово і Діло» прослідкувало, як змінювалася релігійна самоідентифікація українців протягом 2013-2018 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: