Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Клімкін запевнив, що в Україні буде єдина церква

18 червня 2018 року міністр закордонних справ Павло Клімкін запевнив, що в Україні буде одна церква. «Ось це важливо, що вони (українці) не будуть відчувати цієї пропаганди щодо якоїсь там містичної дискримінації, і у нас буде одна церква», – наголосив міністр. Урядовець додав, що особисто також працює над цим питанням (відео:26:15).
Виконано
Сказано 18 червня 2018 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=U4fFycUJFHc
  • https://twitter.com/poroshenko/status/1050424565342572544
  • https://www.unian.ua/society/10378785-mitropolit-epifaniy-proviv-pershu-liturgiyu-yak-golova-yedinoji-pravoslavnoji-cerkvi-ukrajini-video.html

Результат

11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав продовження надання автокефалії церкві України, а також офіційно затвердив, що церквою-матір’ю України є Константинополь. Також Синод визнав недійсною анафему глави УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія.

3 листопада у Стамбулі президентом України Петром Порошенком та Вселенським Патріархом Варфоломієм було підписано Угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським Патріархатом у створенні незалежної православної церкви в Україні, зокрема вона, деталізує процес надання Томосу.

«Вселенський Патріарх надає Томос, визнаючи незалежність Української церкви, і вручає його обраному на Соборі Предстоятелю; Українська держава відповідно до Конституції і законів надає цим процесам сприяння», – йдеться у документі. Українські єпископи мають зібратись на Собор і обрати Предстоятеля, якому буде вручено Томос.

15 грудня у Національному заповіднику «Софія Київська» відбувся Об’єднавчий собор зі створення Української православної церкви та обрання її предстоятеля. У його роботі взяли участь ієрархи трьох церковних юрисдикцій, УПЦ КП, УПЦ МП та УАПЦ, ієрархи Константинопольського патріархату Даниїл (Зелінський), Іларіон (Рудник) та митрополит Галльський Еммануїл. Кожен з українських єпископів привіз на собор ще одного священика та одного мирянина або ченця.

Об’єднавчий собор зі створення помісної Української православної церкви обрав її предстоятелем доктора наук з богослов'я, професора, патріаршого намісника, митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія.

16 грудня 2018 року у Михайлівському Золотоверхому соборі Києва розпочалася перша літургія предстоятеля помісної Православної церкви України митрополита Епіфанія.