У Transparency прокоментували скасування закону про незаконне збагачення

Читать на русском
В організації вважають, що рішення Конституційного суду щодо скасування закону про незаконне збагачення порушує міжнародні зобов'язання України.

У Transparency International вважають, що в разі, якщо Україна не знайде рішення з питання статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення, є ймовірність, що безвізовий режим з ЄС та фінансова допомога МВФ будуть заморожені.

Про це йдеться у заяві Transparency, пише «Слово і Діло».

Чому КСУ скасував статтю за незаконне збагачення та в чому ризик?Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за незаконне збагачення.

Там зазначили, що рішення Конституційного суду визнати, що стаття 368-2 Кримінального кодексу не відповідає Конституції, «значно послаблює зусилля країни з боротьби з корупцією». В організації також вважають, що це рішення порушує міжнародні зобов'язання України.

«Рішення суду по суті надає державним чиновникам можливість легалізувати їх, можливо, незаконно придбані активи і не боятися кримінального переслідування», - сказав Андрій Боровик, виконавчий директор TI Ukraine.

Transparency не згодна з доводом КСУ про те, що стаття 368-2 порушувала принцип презумпції невинності.

«Навіть якщо буде введений і прийнятий новий закон про незаконне збагачення, він не матиме зворотної сили, всі закриті зараз поточні справи залишаться закритими, що дозволить корумпованим чиновникам уникнути правосуддя», - сказано в заяві.

«Посадові особи, обвинувачені в корупції, повинні бути притягнуті до відповідальності, верховенство закону має восторжествувати. Якщо рішення не буде знайдено, є ймовірність, що безвізовий режим з ЄС та фінансова допомога МВФ будуть заморожені, що буде перешкоджати економічному розвитку країни», - сказала Делія Феррейра Рубіо, голова Transparency International.

Нагадаємо, раніше КСУ опублікував рішення про скасування статті Кримінального кодексу України про незаконне збагачення. Правозахисники зазначили, що рішення КСУ буде означати повну амністію для всіх посадових осіб із сумнівними доходами.

Петро Порошенко заявляв, що внесе в парламент законопроект про покарання за незаконне збагачення після оприлюднення рішення Конституційного суду про визнання відповідної статті КК неконституційною. Учора законопроект президента був внесений до парламенту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: