Вибори-2019: чи є загроза реваншу та чого потрібно побоюватися

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Реванш потрібно розглядати не тільки у вигляді приходу до влади проросійських сил, а й нездатності країни в подальшій модернізації. Це можливо в разі приходу до влади популістів. Вони зламають якісь успішні зміни, які ще не встигли вкоренитись.

Таку думку в коментарі Слову і Ділу висловив виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов.

«Прямий російський реванш - неможливий. Соціологія показує, що відкрита проросійська позиція не вітається суспільством. Більш того, антирейтинг РФ перевищує 50%. Реванш можливий тільки в одному випадку - якщо владу візьмуть популісти, які зламають економічну стабільність, яка тільки почалась, зростання», - міркує Леонов.

Експерт висловив побоювання, що це може привести до дефолту та заморозити відносини з ЄС.

Політолог звернув увагу, що в програмі Тимошенко є пукт про проведення референдуму на якому вона прийме нову Конституцію, минаючи парламент.

Фіналу «Порошенко проти Тимошенко» не буде. Колонка Леоніда ШвецяШанси Володимира Зеленського пройти до другого туру президентських виборів стали ще вищими. Водночас шанси на це Юлії Тимошенко тануть на очах.

«Сам факт прийняття антиконституційним методом КУ - це крок, який може призвести до скасування безвізового режиму і заморожування Угоди про Асоціацію, заморожування відносин ЄС. І це теж реванш. Очевидно, хто від цього виграє», - констатував Олександр Леонов.

Також експерт відзначив той факт, що вперше за довгий час у нас серйозно заговорили про порушення на виборах.

«Вперше заговорили про порушення, які раніше й порушеннями як такими не вважали. Наприклад, піднялася дискусія про агітаційну продукцію без вихідних даних», - додав політолог.

На його думку, зараз головна загроза - спроба делегітимізації виборів. Це заворушення, які можуть бути організовані, напади на активістів і політиків.

«Це категорично неприйнятно. Нам може не подобатися Вілкул або хтось інший, але те, що є аудиторія у якій викликає оплески можливість хлюпнути йому зеленкою в обличчя - не є нормальним. Це недопустимо. І це теж делегітимізує вибори. Це робота на зовнішнього ворога», - пояснює Леонов.

Держава повинна працювати з повним напруженням, щоб не допустити таких речей, наполіг він.

«Нам важливо, щоб вибори пройшли без серйозних ексцесів, тим більше терактів. Результат повинен бути легітимний. У країни немає часу, щоб потім боротися один з одним і оскаржувати результати», - резюмував Олександр Леонов.

«Слово і Діло» склало усереднений портрет претендента на президентське крісло.

Також ми писали, як розібратися в президентських рейтингах та звідки виборці беруть інформацію про кандидатів.

Відзначимо, ознайомитися з обіцянками всіх зареєстрованих раніше кандидатів і їх деклараціями можна на сайті «Слово і Діло» в розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: