Чи може Зеленський виграти президентські вибори?

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

Комедії, як правило не перемагають. Комедії – це відтінювальне тло для історії, крива лінза для погляду на історію. Історія перемагає.

Таку думку в коментарі Слову і Ділу висловив політолог Володимир Цибулько, оцінюючи лідерські позиції Володимира Зеленського, згідно соціології.

«До другого туру реально можуть вийти Зеленський і Порошенко. Але комедії не перемагають. Історія перемагає», - констатував політолог.

Він припустив що Зеленський досить швидко почне провалюватись через відсутність партійної інфраструктури.

«Тут буде цікаво. Бо наприклад, згідно рейтингів, четвертий фігурує Гриценко, а потім Бойко. У Гриценка теж інфраструктура не потужна, на відміну від Бойка. Тому, цікаво чи буде поляризація. Націонал-демократичний електорат у своїй масі буде скоріше за європейський вибір і за НАТО. Однак, тут слід розуміти, що є ще обиватель, який в особі Зеленського хоче артикулювати відмову від історичності, від національної ідентичності. Лише споживання. Не більше» - говорить Цибулько.

Це теж реальність, додав він та зауважив, що з цією реальністю теж доводиться рахуватися.

«Однак, реально, немає вірогідності, що Зеленський реально може перемогти на виборах», - вважає політолог.

«Хто є президент України? Це найбільший лобіст української економіки на світових ринках. Чи може Зеленський бути лобістом для українського експорту кращим, чи може він бути кращим для завоювання ринків, ніж той же Порошенко? Мало віриться в це», - відзначив Володимир Цибулько.

Хто це пообіцяв: Зеленський, Тимошенко чи Порошенко? ТестМи зробили тест з обіцянок кандидатів у президенти України, які, за прогнозами соціологів, мають найбільші шанси потрапити у другий тур. Чи зможете Ви відрізнити обіцянки Зеленського, Тимошенко та Порошенка одна від одної?

Своєю чергою, політтехнолог Петро Охотін нагадав, що історія знає різні приклади, зокрема в Іспанії свого часу великого успіху досягнув рух Podemos, в Італії – «Рух п'яти зірок». Він вказав, що це партії, які не були створені професійними політиками, але були зрозумілі народу, як і Зеленський.

Суто технологічно в нього найменший антирейтинг з усіх кандидатів і високий рівень впізнаваності, акцентував політолог.

Експерт вважає, що можуть виявитися марними сподівання на те, що виборець Зеленського не дійде до дільниць, акцентував фахівець.

«Якщо Зеленському не вдасться потрапити в якийсь страшний скандал, то цього разу виборець може прийти. Хоча б для того, щоб показати свій протест», – пояснив він.

Як відомо, шоумен Володимир Зеленський 31 грудня оголосив про те, що буде балотуватися в президенти України. Причому телеканал 1+1 випустив цю заяву раніше, ніж новорічне привітання президента Петра Порошенка.

Нагадаємо, ознайомитися з обіцянками всіх зареєстрованих раніше кандидатів та їхніми деклараціями можна на сайті «Слово і Діло» в розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: