Соціологія виборів: що може завадити Зеленському потрапити до другого туру

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Лідерство Зеленського – це реакція суспільства на високі антирейтинги інших політиків.

Таку думку в коментарі Слову і Ділу висловив політолог Кость Бондаренко, оцінюючи останні соціологічні дані та лідерство Володимира Зеленського.

«У нас немає жодного політика, у якого б рейтинг домінував над антирейтингом. Кожен політик у нас орієнтується на невелику кількість громадян, більшість – розчарувалася та не вірить жодному з політиків. Голосування за Зеленського – це голосування за його сценічний образ, такого собі ідеального президента з народу, який був поданий у серіалі «Слуга народу», - говорить Бондаренко.

Однак, експерт підкреслив, що соціологічні дані показують, що Зеленський немає стійкого ядра. Він уточнив, що лише трохи більше 30% виборців заявили про те, що точно проголосують за Зеленського та не змінять свою думку.

Водночас, політолог звернув увагу, у Порошенка таких стійких прибічників – 66%, а у Тимошенко – 60%.

«У Зеленського лише третина стійких прибічників», - констатував експерт.

Окрім того, за його словами, соціологія показала ще один важливий момент. Зокрема, 40% виборців Зеленського – це люди до 25 років.

Зеленський б'є рекорди, а Порошенко обігнав Тимошенко в президентських перегонах – опитування КМІСЗгідно з лютневим опитуванням КМІС, у рейтингу кандидатів у президенти лідирує шоумен Володимир Зеленський, випереджаючи чинного президента Петра Порошенка на 9,2 відсотка.

«Ця категорія не ходить на вибори переважно. Так, можуть говорити, що у якості протесту вони проголосують цього разу, але у нас кожного разу перед виборами апелюють до того, що ось вони візьмуть і прийдуть цього року. Як засвідчив досвід, насправді вони не приходять», - пояснює політолог.

На його переконання, у Зеленського проблема не в тому, щоб переконати частину суспільства, що за нього потрібно проголосувати. Проблема в тому, що потрібно переконати цих виборців прийти на виборчі дільниці.

«Він не створює поки що ту емоцію, як свого часу Ющенко чи Янукович, щоб за нього проголосували на дільниці. У другому турі ми скоріше за все будемо бачити Порошенка та Тимошенко», - акцентував він.

«Слово і Діло» зібрало передвиборчі обіцянки з програм Зеленського, Тимошенко та Порошенка. Дізнатися, кому яка обіцянка належить, ви зможете, пройшовши тест.

У нашій рубриці «Вибори» можна знайти кожного кандидата, подивитися його декларацію на інфографіці, переглянути біографію та програму.

Нагадаємо, за даними соціології, якщо б президентські вибори в Україні проводилися на початку лютого, вийти до другого туру найвищі шанси мали б Володимир Зеленський, Петро Порошенко і Юлія Тимошенко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: