Перевірки та монетизація: що чекає субсидіантів

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

Монетизація мала стартувати 1 січня. Те, що монетизація затягнута – це недопрацювання Кабміну та Мінсоцполітики.

Таку думку в коментарі Слову і Ділу висловив експерт Реанімаційного пакету реформ Святослав Павлюк, оцінюючи заплановану верифікацію субсидій та монетизацію виплат.

«Верифікація має бути однозначно. Є різні порушення і потрібно перевіряти, чи дійсно на законних підставах людині виплачуються гроші. Цілком вірогідно, що буде скорочення виплат. До того ж минулого року, у бюджеті було на 20 млрд. більше, ніж цього року на субсидії. Буде скорочення субсидіантів», - говорить Павлюк.

Експерт підкреслив, якщо в загальному бюджеті затверджених коштів на субсидії менше, ніж минулого року, то логічним є те, що буде скорочення, точно зросту бути не може.

Окрім того, він нагадав, що минулого року були внесені зміни до об’ємів нарахування. Грубо кажучи, ті, хто має нову машину, має квартиру більше 120 кв. чи будинок площею 200 кв. не можуть претендувати на виплати. Там є й інші критерії.

При цьому, за його словами, монетизація трохи відстала у часі, бо виплати «живими грошима» мали бути вже з 1 січня. Так визначає закон «Про житлово-комунальні послуги», який був ухвалений ще два роки тому, наголосив експерт.

Рева провалив обіцянку почати монетизацію субсидій у другій половині 2018 рокуПерший етап монетизації субсидій для українців стартував із 1 січня 2019 року, а не минулого року, як обіцяв міністр соцполітики.

Те, що монетизація затягнута – це недопрацювання Кабміну та Мінсоцполітики, вважає Павлюк.

«Монетизація як так – позитивне рішення. Люди не вміють економити електроенергію, але вміють заощаджувати гроші. Той момент, що вони мають прив’язку електроенергії до грошей дає припущення, що заощаджувати звичайно будуть гроші, але й енергію. Навіть, якщо ці гроші, якась частка залишиться на руках, ми заощадимо газ, різні види енергії, котрі не спожиють. Відповідно, це позитивно вплине на платіжний баланс імпорту-експорту», - міркує Павлюк.

За його словами, минулого року була інша програма стимулювання Кабміном. Було преміювання тих, хто субсидіантів, хто не використає повністю ці субсидії.

«Максимум з цих субсидій, які мають бути виплачені економії, котра буде на рахунках сягне 3-4 млрд грн. Це максимум по всій країні», - прогнозує Павлюк.

Також експерт вказав, шо Мінсоцполітики нагадував, що оскільки субсидії призначаються на опалювальний період, особи, котрі будуть отримувати субсидії і не будуть платити по рахунках, відповідно матимуть заборгованість по сплаті рахунків, не отримають субсидій.

«Тобто, якщо вони не сплатять за послуги у цьому опалювальному сезоні то на наступний вони просто не отримають субсидій. Люди мають розуміти, що якщо не будуть платити – просто залишаться без цих грошей», - проаналізував Святослав Павлюк.

Нагадаємо, міністр соціальної політики Андрій Рева не виконав обіцянку, що в другій половині 2018 року почнеться монетизація субсидій на рівні домогосподарств.

Раніше ми повідомляли, що Рева провалив обіцянку про те, що верифікація отримувачів субсидій завершиться до початку опалювального сезону 2018/2019.

Інтерв’ю міністра соціальної політики спеціально для Слова і Діла, читайте за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: