Рева провалив обіцянку почати монетизацію субсидій у другій половині 2018 року

Читать на русском
Перший етап монетизації субсидій для українців стартував із 1 січня 2019 року, а не минулого року, як обіцяв міністр соцполітики.
Андрій РеваСлово і Діло

Міністр соціальної політики Андрій Рева не виконав обіцянку, що в другій половині 2018 року почнеться монетизація субсидій на рівні домогосподарств.

Таку обіцянку він дав 17 квітня 2018 року, нагадує «Слово і Діло».

«У нас є в планах проведення навіть монетизації цього року, другого етапу. Перший етап у нас почався з першого січня, коли замість клірингових розрахунків бюджет почав платити живі гроші підприємствам-виконавцям комунальних послуг. У другій половині року ми плануємо все-таки розпочати процес монетизації на рівні домогосподарств, щоб живі гроші отримали люди, й вони самі платили за житлово-комунальні послуги, не чекаючи поки, як зараз, людина платить свою частку й чекає, коли держава дасть підприємствам гроші.

А тепер кошти будуть надаватися людям, і вони щомісяця, отримавши ці кошти, платитимуть за житлово-комунальні послуги. Коли ми говоримо про систему субсидій зараз, ми готуємо документи для змін у цій системі, вони будуть запроваджені з першого травня. Тобто закінчився один опалювальний сезон, починається неопалювальний сезон – ми їх запроваджуємо. Коли ми говоримо про монетизацію, вона може бути розпочата з першого жовтня, з початку опалювального сезону», – пояснив Андрій Рева.

Однак обіцяна міністром система монетизації частково почала працювати з 1 січня 2019 року, а не в другій половині 2018-го.

Нагадаємо, 27 грудня 2018 року Кабмін ухвалив постанову про надання житлових субсидій населенню в грошовій формі. Правила признлишетільки алгоритм її виплати.

Монетизація здійснюватиметься в три етапи. З 1 січня 2019 року братимуть участь у монетизації пільг і субсидій ті сім'ї, які звернуться за допомогою вперше. Субсидія від держави надходитиме на персональний аккаунт споживача в Ощадбанку. Банк розраховуватиметься за субсідіанта з постачальниками комунальних послуг і відразу інформуватиме SMS-повідомленням громадян про те, скільки їм залишилося доплатити за комуналку.

Тим сім'ям, які беруть участь у монетизації, не потрібно буде щомісяця платити свій обов'язковий платіж окремо за кожен вид послуги. Держава через Ощадбанк сплачуватиме частину комуналки в межах виділеної субсидії та соціальних норм, а субсідіанти доплачуватимуть другу частину рахунку.

З 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію або пільгу вже багато років, у тому числі користується допомогою в літній період.

А з 1 жовтня 2019 року має запрацювати повномасштабна монетизація, коли кожен, хто є отримувачем житлової субсидії, отримуватиме за результатами опалювального сезону готівкою все, що було заощаджено.

Оскільки перший етап монетизації субсидій почався з 1 січня 2019 року, обіцянка Реви отримує статус «не виконано».

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Рева дав 44 обіцянки, з яких 14 виконав, а 11 – провалив.

Раніше ми повідомляли, що Рева провалив обіцянку про те, що верифікація отримувачів субсидій завершиться до початку опалювального сезону 2018/2019.

Також ми писали, що накопичувальна пенсійна система не запрацює з 1 січня 2019 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: