НАБУ отримало листування голови ради директорів аеропорту «Київ»

Читать на русском
У Національному бюро вивчають листування керівництва столичного аеропорту за фактами можливого нанесення збитків.
Денис Костржевський

Детективи Національного антикорупційного бюро отримали листування в месенджерах голови ради директорів міжнародного аеропорту «Київ» Дениса Костржевського.

Про це журналісту «Слова і Діла» повідомило поінформоване джерело.

Так, детективи отримали листування Костржевського в месенджерах WhatsApp, Viber і Telegram.

Як відомо, детективи НАБУ розслідують імовірне нанесення збитків аеропорту «Київ» в розмірі 119 млн грн. Вказане провадження було порушене після звіту Державної аудиторської служби, яка провела ревізію діяльності міжнародного аеропорту «Київ» у період із 2014 року до 30 вересня 2017 року.

Як відомо, в 2010 році майно аеропорту було передане в оренду на 49 років ТОВ «Майстер-Авіа». У звіті Держаудитслужби йдеться про те, що посадові особи Київської міської ради та аеропорту «Київ» безпідставно визначили орендну плату за користування майном у розмірі 6% як для цілісного майнового комплексу, в той час як інші пропонували орендну ставку в 15%. Також майно аеропорту «Київ» не відповідає ознакам цілісного майнового комплексу, а тому до нього мали застосовуватися більш високі ставки. Таким чином, сума недоотриманих доходів від оренди майна оцінюється в 22,56 млн грн.

Крім того, аеропорт «Київ» виплатив 41,29 млн грн зарплатні працівникам, які фактично виконували роботу для фірми «Майстер-авіа». Також аеропорт «Київ» уклав із «Майстер-Авіа» договір про реструктуризацію боргу, в результаті якого були втрачені активи комунального підприємства на 13,46 млн грн.

Ще аудиторська служба встановила недоотримання комунальним підприємством 41,65 млн грн від договору з «Майстер-Авіа» про заправку літаків. Згідно з угодою, аеропорт «Київ» отримує лише 0,5% від суми доходу від надання послуг заправки за кожен календарний місяць. До того ж «Майстер-авіа», ймовірно, отримує всі надходження від послуг зі зберігання палива на складі аеропорту. За підрахункам аудиторів, такий дохід міг скласти 18,25 млн грн.

Також аудитори встановили, що одні й ті самі особи в певні проміжки часу обіймали керівні посади як у «Майстер-авіа», так і в аеропорту «Київ». Зокрема, голова ради директорів «Майстер-авіа» з 2009 до 2011 року був генеральним директором аеропорту «Київ», а керівник «Майстер-авіа» в 2009 році тимчасово виконував обов'язки начальника аеропорту «Київ».

Нагадаємо, НАБУ провело обшук в аеропорту «Київ», після чого керівництво аеропорту звинуватило орган в аварії літака в Жулянах. Пізніше, у Національному бюро відреагували на звинувачення. Крім того, НАБУ в цій справі проводило обшук в столичному бізнес-центрі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: