Нові правила працевлаштування: чому взялися за ФОПів та до чого це призведе

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт

Мінсоцполітики визначило сім ознак трудових відносин, причому збіг трьох з них дає підстави вважати такі відносини трудовими.

Таку думку в коментарі Слову і Ділу висловив економічний експерт Олега Гавриш, оцінюючи ініціативу Мінсоцполітики обмежити використання ФОПів.

«У Мінсоцполітики вважають, що таким чином відбувається відмивання грошей і таким чином потрібно закручувати гайки. Насправді, це давно відома тема, яку лобіюють і штовхають великі західні корпорації у нас, які через ФОПів не працюють в силу того, що це для них затратно. Вони рухають в уряді цю ідею. Грубо кажучи, приберіть ФОПів, ну і уряд збирається це зробити», - каже Гавриш.

«Кого це торкнеться? Зрозуміло, що, якщо нашим податковим органам дадуть можливість займатися перевірками, вони можуть влаштувати серйозні наїзди», - припустив він.

Економіст не виключив, що можна очікувати серйозних проблем для всіх. Ймовірно, навіть тих, хто підходить все рівно перевірятимуть.

«Знаючи нашу практику застосування подібних законів - це спосіб здерти грошей. Ті, хто не реальні ФОП просто відкупляться або знайдуть інший спосіб. Але на цьому все закінчиться», - додав експерт.

На його погляд, ідея не дуже розумна. Економіст аргументував, що потрібно або взагалі забороняти всі ФОП, і тоді всім ставити однакові умови, або шукти інші виходи.

«Але знову ж таки, це крок до монополізму», - зазначив Гавриш.

Він навів приклад Канади і розповів, що в країні дохід ФОП до 100 тис. дол. в рік - це привід тільки задекларувати його, не потрібно давати якісь складні податкові звіти, як у нас.

Економіст констатував, що в більшості країн світу є певний поріг для підприємців, до якого їх взагалі ніхто не чіпає.

«По-хорошому, у нас повинно бути те ж саме. А в питанні боротьби з відмиванням, потрібно не за ФОПами боротися. А з тими компаніями, які безпосередньо відмивають гроші. Приїжджати до них, розбиратися в ситуації. Всі механізми у податкової є й сьогодні. Є інструменти, щоб встановити, хто і як відмиває гроші. Але цього не роблять, оскільки завжди компанія, яка цим займається - серйозна і велика структура. Вона може відмивати гроші й просто відкупиться», - роз'яснює Олег Гавриш.

Зараз, уточнив він, цією ініціативою Мінсоцполітики зробить жест у бік західних корпорацій. Це питання лобіюють всі кредитори України, МВФ.

«Зрозуміло, для них це сіра зона. Вони цим не займаються. Якщо одні не займаються, а інші займаються - це умови в яких вони не можуть конкурувати», - зазначив економіст.

Експерт висловив побоювання, що це може закінчиться тим, що буде відтік кадрів, в ту ж Польщу, Угорщину.

«Для працівникам IТ сектору тим більше не складає труднощів працювати в Німеччині, Польщі, Угорщині. Щось піде в тінь, десь буде відтік кадрів в інші країни», - застеріг економіст.

Ми догодимо кредиторам, західним корпораціям, які поставлять собі хрестик, що їх чергову умову виконали, але в Україні це навряд чи дозволить успішно працювати компаніям, підкреслив економіст.

«І врешті, те, що очікує Мінсоцполітики на словах, зокрема виведення з тіні, так ось цього не буде. Потрібна інша політика для цього. Потрібно дозволити людям нормально в цій країні витрачати гроші, інвестувати і бути захищеними. Зрештою, потрібно створити умови, щоб тут можна було створювати корпорації. Але для цього потрібна глобальна реформа всього. І в останню чергу вона повинна торкнутися ФОПів. Коли вже можна буде сказати, що в Європі так не працюють, у нас вже є всі умови, корупція мінімізована, тому давайте щось думати на рахунок ФОПів», - проаналізував Олег Гавриш.

Повне інтерв'ю міністра соцполітики для Слова і Діла - за посиланням.

Також відзначимо, що програма діяльності Кабміну зобов'язує Володимира Гройсмана зменшити регуляторний тиск на бізнес.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: