Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Гройсман зобов'язаний поліпшити умови ведення бізнесу

14 квітня 2016 року Верховна Рада України призначила прем’єр-міністром України Володимира Гройсмана. Програма діяльності Кабміну зобов'язує Володимира Гройсмана поліпшити умови ведення бізнесу, що передбачає: зменшення регуляторного тиску на бізнес; недопущення зупинки підприємств у ході або за результатами перевірок, якщо їхня діяльність не загрожує життю чи здоров’ю людей; скорочення дозвільних процедур; забезпечення ефективного захисту права приватної власності, прав інвесторів та кредиторів; вдосконалення процедур митного оформлення товарів; прозору конкурентну політику.
Виконано
Сказано 14 квітня 2016 р.

Джерело

  • http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=248958510
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1099-19#n7
  • https://www.rbc.ua/ukr/news/kabmin-snizil-davlenie-biznes-kontroliruyushchih-1495620541.html
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/u-ramkah-deregulyacijnogo-zasidannya-uryad-sprostiv-dostup-do-telekomunikacijnih-merezh-dlya-biznesu-ta-pravila-pracevlashtuvannya-inozemciv
  • https://e.land.gov.ua/
  • https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/uploaded-files/Zvit%202018.pdf
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/pronnya-z-nebezpechnimi-vidhodami-ta-viznachayetsya-periodichnist-provedennya-planovih-zahodiv-derzhavnogo-naglyadu-kontrolyu-ministerstvom-ekologiyi-ta-prirodnih-resursiv
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/glava-uryadu-pro-chergovij-paket-deregulyacijnih-rishen-mi-postijno-vedemo-audit-vsih-regulyacij-skasuvali-ta-zminili-ponad-1200-vimog
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/505-2018-%D1%80
  • https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/171264_poryadok-provedennya-dozvlnikh-protsedur-bude-sproshcheno
  • https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch
  • https://kap.minjust.gov.ua/services?product_id=1
  • http://rszp.gov.ua/19-12-2017-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%82%D1%8F-%D1%83%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F-%D0%BC%D0%B5%D1%85%D0%B0%D0%BD%D1%96%D0%B7%D0%BC%D1%96%D0%B2-%D0%B7/
  • https://ukurier.gov.ua/uk/news/parlament-uhvaliv-antirejderskij-zakon/
  • https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/uploaded-files/Zvit%202018.pdf
  • https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/uploaded-files/Zvit%202018.pdf
  • https://eba.com.ua/ukrayina-posylyuye-zahyst-prav-kredytoriv-dlya-vidnovlennya-kredytuvannya/
  • https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/uploaded-files/Zvit%202018.pdf
  • https://hromadske.ua/posts/parlament-skhvalyv-zakon-pro-iedyne-vikno-na-mytnytsi
  • https://www.unian.ua/economics/finance/2257554-edine-vikno-na-mitnitsyah-stane-obovyazkovim-z-lyutogo-2018-roku.html
  • https://www.minfin.gov.ua/news/organi-v-kompetencii-mfu/systema-iedyne-vikno
  • http://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=ec251156-fc88-401e-abe1-02591a94e6b9&title=PromislovodereguliatsiiniiKabmin-SchoZminitsiaDliaUkrainskogoBiznesu-

Результат

Нагадаємо, що у березні 2015 року Верховна Рада ухвалила закон, який визначає новий перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню. Законом було передбачено скорочення переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню в Україні, з 56 до 30 пунктів. Протягом 2016-2019 років перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню збільшився лише до 33 пунктів.

Відповідно до звіту уряду за 2018 рік, з початку запровадження ініціативи проведення дерегуляційних засідань уряду було скасовано або змінено більше 760 актів, які заважали розвитку бізнесу. У 2018 році було прийнято 26 системних рішень щодо дерегуляції у сфері електроенергетики, агрохімії, будівництва, лісового господарства, надрокористування, митного контролю, телекомунікацій, трудових відносин тощо. У березні 2019 року прем'єр-міністр повідомив, що уряд в рамках політики поліпшення ведення бізнесу в Україні змінив, або скасував понад 1200 документів.

У листопаді 2018 року уряд затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами. Постановою встановлюється ризик-орієтований підхід до визначення зазначених критеріїв, який передбачає недопущення зупинки роботи суб’єктів господарювання у ході або за результатами перевірок, якщо їхня діяльність не загрожує життю чи здоров’ю людей.

З метою скорочення дозвільних процедур у липні 2018 року уряд продовжив роботу щодо скасування та перегляду в частині відповідності законодавству нормативно-правових актів, що регулюють окремі види госпдіяльності (природоохоронна сфера, містобудівне законодавство, посередництво у працевлаштуванні, туристичні послуги, космічна діяльність і низка інших сфер), з метою усунення зайвих адміністративних бар'єрів і процедур ухваливши відповідне розпорядження. Виконання цього розпорядження дало змогу привести регуляторне поле (у частині підзаконних нормативно-правових актів) у відповідність до вимог законів України «Про ліцензування видів господарської діяльності», «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері дозвільної діяльності», «Про туризм».

З метою забезпечення ефективного захисту права приватної власності, прав інвесторів та кредиторів уряд: забезпечував функціонування реєстрів прав власності; удосконалив механізми захисту речових прав на земельні ділянки (постанова КМУ від 01.12.2017 №925); брав участь у розробці антирейдерського законодавства, яке згодом ухвалював парламент, наприклад: законопроект №5067 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно і захисту прав власності»; забезпечив перехід на звітність у форматі XBRL, що істотно покращує ефективність державного нагляду, що в свою чергу дає змогу забезпечити підвищення рівня захисту інтересів інвесторів та інвестиційної привабливості України; активізував роботу регіональних міжвідомчих комісій з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств (протокольне рішення уряду від 18.04.2018 №14). Для посилення захисту прав кредиторів Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування».

З метою забезпечення захисту економічної конкуренції, інтересів суб’єктів господарювання та споживачів від порушень Антимонопольним комітетом тільки у 2018 році було прийнято 1344 рішення щодо припинення порушень законодавства про економічну конкуренцію.

Завдяки запровадженню з 1 серпня 2016 року в пунктах пропуску та у місцях митного оформлення товарів автоматизованої електронної системи «Єдине вікно» було вдосконалено процедури митного оформлення товарів. Згодом уряд затвердив рішення про введення з 1 лютого 2018 року обов'язкового використання на українських митницях системи «Єдине вікно».

Враховуючи те, що уряд поліпшив умови ведення бізнесу, шляхом виконання запланованих дій, тому програмному зобов'язанню присвоєно статус «виконано».