У Кабміні запропонували заборонити працевлаштування ФОПів

Читать на русском
Міністерство соціальної політики ініціює зміни до трудового законодавства, згідно з якими роботодавці не зможуть співпрацювати з фізособами-підприємцями замість їхнього найму на роботу.

Міністерство соціальної політики ініціює зміни до трудового законодавства, згідно з якими роботодавці не зможуть співпрацювати з фізособами-підприємцями замість їхнього найму на роботу.

Відповідний проект закону опублікований на сайті міністерства, пише «Слово і Діло».

Творці законопроекту запропонували сім критеріїв, згідно з якими відносини між замовником і виконавцем повинні переходити в статус трудових відносин:

  • періодично (два і більше разів) особі надається винагорода в грошовій або натуральній формі за роботу, котра виконується в інтересах іншої сторони;

  • відбувається особисте виконання особою роботи за конкретною кваліфікацією, професією, посадою за дорученням і під контролем особи, в інтересах якої виконуються роботи, або уповноваженої ним особи;

  • винагорода за надані послуги є єдиним джерелом доходу особи або становить 75% і більше її доходу протягом 6 календарних місяців;

  • послуги, котрі надаються певній особі, в інтересах якої виконуються роботи, або уповноваженій нею особі, на робочому місці з дотриманням правил внутрішнього трудового розпорядку;

  • особа виконує роботи (надає послуги), подібні виконуваним штатними працівниками роботодавця;

  • організація умов праці, зокрема, надання коштів виробництва (устаткування, інструментів, матеріалів, сировини, робочого місця) забезпечується особою, в інтересах якої виконуються роботи (надані послуги), або уповноваженою нею особою;

  • тривалість робочого часу і часу відпочинку встановлюється особою, в інтересах якої виконуються роботи (надані послуги), або уповноваженою нею особою.

Наявності будь-яких трьох із цих критеріїв буде досить, щоб відносини визнали трудовими. Роботодавців пропонують штрафувати за кожного неоформленого співробітника на суму в 30 мінімальних заробітних плат (на сьогодні близько 125 тис. грн).

Укладення цивільно-правової угоди із ФОП звільняє компанії від сплати 22% єдиного соціального внеску з фонду заробітної плати. ФОП третьої групи на спрощеній системі оподаткування сплачують до бюджету 5% від зароблених грошей і мінімальний місячний соціальний внесок.

Ініціативу Кабміну в коментарі для Liga.net прокоментувала податковий консультант Київського центру підтримки і розвитку бізнесу Олександра Томашевська.

«Ініціативи Міністерства соціальної політики вже давно викликають питання. Мені здається, у відомстві працюють люди, які нічого не розуміють у правилах ведення бізнесу. В Україні дійсно багато малих підприємств не платять податки. Україна фактично є tаx free країною, але саме це дозволяє місцевому бізнесу виживати. Зараз при виплаті заробітної плати «в білу» підприємству необхідно виплатити 22% від її суми в якості Єдиного соціального внеску, 18% прибуткового податку і 1,5% - військового податку. Тобто, сумарні виплати складають 41,5% від загального доходу. Наприклад, при ставці співробітника у 20 000 грн потрібно перерахувати до бюджету 8 300 грн», - повідомила консультант.

Також вона зазначила, що для компаній із великим товарообігом заплатити вказану суму не буде важко, чого не можна сказати про компанії з меншим обігом коштів.

«Мені здається, уряду варто було б розробити мотиваційні програми для бізнесу. Шокова терапія ще нікому не допомагала. Не можна прийти до підприємця і повідомити, що з завтрашнього дня він має платити в п'ять разів більше податків. Вони будуть шукати інші способи, щоб заплатити менше», - підсумувала Томашевська.

Раніше в Мінекономіки розповіли про термінали для ФОПів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: