Справа «Укрнафти»: адвокат намагалася оскаржити арешт речей

Читать на русском
Апеляційний суд столиці відмовив адвокату в скарзі на арешт вилученого майна у справі Укрнафти, яку розслідує Національне бюро.

Суд залишив під арештом вилучене майно в приміщенні в рамках кримінального провадження за фактом можливого розкрадання коштів ПАТ «Укрнафта».

Таке рішення ухвалила колегія суддів Київського апеляційного суду за результатами розгляду скарги адвоката, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, 7 лютого 2018 року детективи НАБУ провели обшук в офісі, яким користувався адвокат. У ньому детективи вилучили наступне майно: комп'ютери iMac, ноутбуки, мобільні телефони та ряд документів по фірмах, які фігурують у розслідуванні і перебувають у стані ліквідації. Так, у адвоката вилучили документи фірм ТОВ «Галнафта», «Прикарпаттянафтотрейд», «Гарант-УТН» та інші, серед них є й довіреності. На вилучені речі було накладено арешт рішенням суду за клопотанням детектива НАБУ.

Не погодившись з таким рішенням, адвокат подав апеляцію, однак суд її повернув через пропуск терміну для оскарження. У зв'язку з цим, він подав касаційну скаргу. 22 листопада 2018 роки її розглянули й задовольнили, повернувши на повторне розгляду в апеляційній інстанції.

Вивчивши скаргу, колегія суддів відмовила в її задоволенні.

За версією слідства, в період з березня по жовтень 2015 року службові особи ТОВ «Галнафта», ТОВ «Гарант-УТН», ТОВ «Техтрейд Груп», ТОВ «ТД «Прикарпаттянафтотрейд», ТОВ «Котлас», діючи спільно з посадовими особами ПАТ «ТФПНК «Укртатнафта», ПАТ «НПК-Галичина», здійснюючи антиконкурентні узгоджені дії, взяли участь в аукціонах з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу, організованих і проведених ПАТ «Українська міжбанківська валютна біржа» і продавцем на яких виступало ПАТ «Укрнафта».

Разом з тим, як зазначив орган досудового розслідування, юридичне забезпечення, участь у судах і контроль за процедурою ліквідації зазначених юридичних осіб в місті Харкові здійснюється групою осіб під керівництвом адвоката. Згідно з отриманими даними в цю групу входять й інші особи, що підтверджується наявними в судових справах про ліквідацію фірм виданими на їх ім'я довіреностями, а також дорученнями посвідчених нотаріально. У зв'язку з чим, обшук і був проведений у адвоката.

Нагадаємо, суд не відкрив провадження за позовом адвоката до НАБУ у справі «Укрнафти». ТакожНАБУ отримало доступ до документів компанії в цьому розслідуванні. Раніше ТОВ «Котлас» подало касації на визнання недійсними договорів з «Укрнафтою».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: