Луценко пояснив, що є підкупом виборців

Читать на русском
Правоохоронці можуть затримувати агітаторів, лише якщо вони не припиняють агітувати без вихідних даних кандидата або підкуповують виборців.

Правоохоронці можуть затримувати агітаторів, лише якщо вони не припиняють агітувати без вихідних даних кандидата або підкуповують виборців.

Як пише «Слово і Діло», про це розповів генеральний прокурор Юрій Луценко на координаційній нараді керівників правоохоронних органів щодо майбутніх виборів.

Вибори-2019: портрет типового кандидата в президентиУсереднений портрет кандидата в президенти України виглядає так - одружений чоловік 49 років з вищою освітою.

«Всі кандидати вже зареєстровані, тож неприпустима будь-яка агітація без вихідних даних. Якщо поліція виявляє такі випадки, має бути там же на місці виписаний адміністративний штраф. Якщо людина не припиняє своєї незаконної діяльності, має бути викликана спецгрупа, людина має бути затримана й доставлена у райвідділ з подальшими процесуальними діями», – пояснив Луценко.

«Але тільки якщо людина не зупинилася в порушенні закону… Не потрібно повторювати помилки, які сталися на сході України, коли агітаторів просто загрібають в автозак і везуть в райвідділ. Адмінпорушення треба фіксувати, штрафи виписувати, але 208 стаття для затримання в цьому випадку не працює», – наголосив він.

Генпрокурор додав: «Виставляння агітаційних наметів, якщо в них все нормально з поданою заявкою, вихідними даними й агітацію, яку вони розповсюджують, є також законним. І закон не передбачає право органу місцевого самоврядування збирати за це гроші. У нас Чернівці вирішили трохи підзаробити на цьому. Це незаконно».

За його словами, у Луганській області поліція вважає, що потрібен дозвіл міськради на встановлення агітаційних наметів, що не відповідає закону.

«Підкупом виборців є гроші цінні подарунки, продукти – все, крім сувенірів із партійною символікою та агітаційної літератури. Роздача окулярів, роздача пайків у партійних пакетах, видача грошей – не тільки виборцям, але навіть агітаторам, заборонена законом», – заявив Луценко.

У ЦВК уточнили дані про кількість виборцівЦентральна виборча комісія попередньо оцінює кількість виборців на виборах президента 31 березня в 29 млн 897 тис. 548 осіб.

«Якщо ми отримуємо сигнал, що десь підкуповують виборців, Національна поліція має право затримувати людину, яка щойно вчинила злочин або вчиняє. Якщо йдеться про закрите приміщення, поліція має право заходити туди, але прокуратура потім іде в суд щодо законності цього – тож узгоджуйте», – закликав генпрокурор.

«Перевірте, чи не є це приміщення народного депутата, бо у них ми не маємо права заходити взагалі – без рішення Верховної Ради», – наголосив він.

Луценко також нагадав, що недопустимо голосувати за громадянина, який перебуває за кордоном.

Раніше стало відомо, що кандидати в президенти попросили охорону в Нацполіції.

Нагадаємо, на президентські вибори-2019 зареєстрували рекордну кількість кандидатів. Детальніше - на нашій інфографіці.

Також «Слово і Діло» розбиралася, чи дійсно в президенти може йти тільки заможна людина і чи не порушуються таким чином права простих українців.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: