Вибори-2019: хто потрапить до другого туру та в чому загроза для Зеленського

Читать на русском
Петро Охотінполіттехнолог

У другому турі президентських виборів нинішній глава держави Петро Порошенко програє лідеру партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко та шоумену Володимиру Зеленському, який, своєю чергою, перемагає Тимошенко. Так, у парі Порошенко-Тимошенко нинішній президент набирає 18,9%, а Тимошенко – 27%. Зеленському (39,6%) в другому турі Порошенко програє, набираючи 18,1%. Такими були результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології з 31 січня до 10 лютого 2019 року.

Політтехнолог Петро Охотін зазначив, що як би не подобалися такі дані штабам різних кандидатів, їм можна довіряти, оскільки КМІС – одна з організацій, які слідкують за своєю репутацією, не залежать від політичних замовлень і мають багато замовлень для міжнародних організацій.

«Зеленський – своєрідний джокер, який різко увірвався в українське електоральне поле. Суто технологічно в нього найменший антирейтинг з усіх кандидатів і високий рівень впізнаваності», – підкреслив Охотін.

За його словами, він грає на тому, на чому грали різні політичні рухи в інших країнах. Наприклад, в Іспанії свого часу великого успіху досягнув рух Podemos, в Італії – «Рух п'яти зірок».

Хто це пообіцяв: Зеленський, Тимошенко чи Порошенко? ТестМи зробили тест з обіцянок кандидатів у президенти України, які, за прогнозами соціологів, мають найбільші шанси потрапити у другий тур. Чи зможете Ви відрізнити обіцянки Зеленського, Тимошенко та Порошенка одна від одної?

«Це партії, які не були створені професійними політиками, але говорили зрозумілою народу мовою. Зеленський експлуатує цей же інструментарій», – уточнив політтехнолог.

На його думку, основною загрозою для Зеленського є вихід із віртуального поля в реальний світ. Поки артист говорить абстрактні речі, то здається «своїм хлопцем» для всіх. Коли з'являються гострі запитання, наприклад, щодо міжнародної політики, люди, які бачать помилки з його боку, починають відходити від нього.

Імовірно, до другого туру вийдуть Зеленський і Тимошенко, додав експерт.

«По-перше, вони йдуть разом у рейтингах. Відрив між Порошенком і Тимошенко зберігається на користь Тимошенко. Зеленський лідирує, що не дивно», – підкреслив він.

Окрім того, можуть виявитися марними сподівання на те, що виборець Зеленського не дійде до дільниць, акцентував фахівець.

«Якщо Зеленському не вдасться потрапити в якийсь страшний скандал, то цього разу виборець може прийти. Хоча б для того, щоб показати свій протест». – пояснив він.

За його словами, Порошенку до другого туру складно потрапити через високий антирейтинг, є багато невиконаних обіцянок.

«До того ж Порошенко починає робити помилки, характерні для пізнього Януковича. Йдеться про скандал зі спробою заборонити «Слугу народу-3» та спробу втягнути ветеранів АТО в скандал щодо Зеленського. Зрозуміло, які задачі ставилися перед виконавцями, але якщо Порошенко йде на такі кроки, щоб зберегти себе, то це вже грубі помилки», – резюмував Петро Охотін.

«Слово і Діло» зібрало передвиборчі обіцянки з програм Зеленського, Тимошенко та Порошенка. Дізнатися, кому яка обіцянка належить, ви зможете, пройшовши тест.

У нашій рубриці «Вибори» можна знайти кожного кандидата, подивитися його декларацію на інфографіці, переглянути біографію та програму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: