Супрун розповіла про користь яблук для здоров'я

Читать на русском
За словами в. о. міністра охорони здоров'я, яблучна яскрава шкірка - це джерело флавоноїдів, які володіють антиоксидантною дією.

Яблука, і не тільки зелені, дуже корисні, їх треба їсти кожен день.

Про це в суботу, 16 лютого, на своїй сторінці в соцмережі Facebook написала в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, передає «Слово і Діло».

Чи є в Україні безкоштовні ліки?Уляна Супрун за допомогою програми «Ліки є» переконує українців, що вони можуть отримати безкоштовні ліки за різними держпрограмами. Але в реальності виявляється, що цими можливостями можуть скористатися 10-20 відсотків пацієнтів.

За її словами, яблука містять пектин - розчинну клітковину.

«В одному яблуці середнього розміру міститься п'ята частина денної норми клітковини. Бактерії, що живуть у нашому кишечнику, утворюють із клітковини жирні кислоти із коротким ланцюгом і незамінні амінокислоти, які нам необхідні», - пише Супрун.

У той же час вітаміну С в одному яблуці не так вже й багато - десята частина денної норми.

«Але хто ж зупиняється і з'їдає тільки одне яблуко», - зазначила Супрун.

За словами в. о. міністра охорони здоров'я, яблучна яскрава шкірка - це джерело флавоноїдів, які володіють антиоксидантною дією.

«Дослідження показали, що споживання яблук та інших яскравих продуктів на чверть знижує ризик раку підшлункової залози. Крім цього метааналіз щодо споживання яблук та ризику різних видів раку показав, що яблука допомагають знизити ризики раку легенів, а також колоректального раку, молочної залози і шлунково-кишкового тракту», - повідомила Супрун.

Крім цього, поліфеноли яблук зменшують прояви астми, хвороби Альцгеймера, а клітковина перешкоджає атеросклерозу і попереджає коливання рівня цукру. Також яблука в раціоні щодня зменшують ризики появи діабету II типу.

«В одному 9-річному дослідженні було виявлено, що споживання одного або декількох яблук на день зменшувало ці ризики на 28%, в порівнянні з людьми, які не вживали яблук взагалі», - пише чиновниця.

Крім цього, яблука допомагають берегти здоров'я серця і судин.

«Наприклад, регулярне споживання свіжих яблук сприяє зниженню рівня тригліцеридів і ліпопротеїнів низької щільності («поганого» холестерину), але не яблучного соку. Зокрема, споживання яблук знижує ризик інсульту», - зазначила Супрун.

За словами в. о. міністра охорони здоров'я, яблука допомагають тримати в нормі вагу.

«Клітковина в них зберігає тривалий ефект насичення. У той же час дослідники виявили, що регулярне споживання багатих на клітковину і з низьким глікемічним індексом фруктів, особливо яблук, пов'язане із меншою часткою збільшення ваги із плином часу», - повідомила Супрун.

Щоб яблука були максимально корисними, їх треба їсти в свіжому вигляді, ретельно мити, але краще не чистити.

Раніше Супрун пояснила, коли потрібно викликати «швидку».

Також відзначимо, Супрун розповіла, з якими фруктами можна приймати ліки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: