Супрун розповіла про шкоду бутерброда з ковбасою

Читать на русском
У маслі багато насичених жирів, від надмірного вживання яких нас справедливо застерігають медики.

Будерброд з ковбасою, що є звичним варіантом перекусу, краще замінити чимось іншим, оскільки така їжа є нездоровою, може привести до серцево-судинних захворювань і у неї є канцерогенні властивості.

Про це написала в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook, пише «Слово і Діло».

У маслі багато насичених жирів, від надмірного вживання яких нас справедливо застерігають медики.

«Хліб, масло, ковбаса. Звичний для багатьох сніданок, перекус, обід, полуденок або вечеря. Втім, такий бутерброд - їжа нездорова, марна і досить дорога. Білий хліб містить багато солі. У 100 грамах хліба - приблизно п'ята частина денної норми солі. Хоча в залежності від приготування хліба, ця цифра може відрізнятися і бути значно вищою. Це викликає ризик захворіти серцево-судинними хворобами, переважно пов'язаними з високим артеріальним тиском або серцевою недостатністю», - написала Супрун.

Також у хліба високий глікемічний індекс, тобто батон стрімко піднімає рівень цукру в крові.

«Ковбаса, як би прикро для багатьох це не звучало - нездорова всім. Це процессоване м'ясо - глибоко перероблений продукт, що містить домішки, зокрема, нітрит і бензпірен. Нітрити додають в ковбасні вироби, щоб вони мали рожевий колір. Бензпирен потрапляє в ковбасу при копченні, і надає їй характерний запах і канцерогенні властивості. Регулярне надмірне споживання процессованого м'яса збільшує ймовірність раку прямої кишки і підшлункової», - написала Супрун.

Супрун порадила повністю відмовитися або мінімізувати вживання процессованих м'ясних продуктів (ковбаси або сосисок) - не частіше 3-х разів на тиждень і не більше 50 грам на день, якщо відмовитися важко.

У маслі багато насичених жирів, від надмірного вживання яких нас справедливо застерігають медики. Наприклад, у 100 грамах олії насичених жирів в середньому половина - 50 грам (для масла жирністю 81%), а це - подвійна денна норма для організму.

Супрун порадила намагатися частіше вибирати більш здорові варіанти:

  • Їжте висівковий хліб. У ньому більше вітамінів, є клітковина, і менший глікемічний індекс. Можете обрати житній хліб - в ньому багато магнію, заліза, кальцію і вітамінів групи В.

  • Ковбасу можна замінити печеним м'ясом, печінковим паштетом, форшмаком або хумусом. Це якісні та безпечні джерела білка, заліза і цинку.

  • Додавайте овочі, яблука, зелень і коренеплоди і гриби до паштетів. Так вони будуть містити більше клітковини і вітамінів, і менше жиру.

  • Іншими «намазками» можуть бути сир і зелень, фета і солодкий перець, паштети з баклажанів, грибів або гарбуза і сала.

  • Здорова альтернатива ковбасі - це скибочка сала, чорний хліб і гірчиця. Всі ці варіанти значно корисніші та дешевші за ковбасу й підійдуть для всієї сім'ї.

Раніше Супрун розповіла, як відрізнити фальсифіковані препарати.

Також нагадаємо, Супрун пояснила, з якими фруктами можна приймати ліки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: