Президентські вибори в Україні: чого хочуть у Вашингтоні та Москві

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Малоймовірно, що Кремль і Вашингтон ставлять на когось конкретно на цих виборах. Скоріш за все, в них досить широкий набір варіантів. У підсумку вони зроблять ставку на переможця.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив Директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник.

«Говорити про те, що хтось із кандидатів, які балотуються в президенти, представляють Росію або США, не доводиться. Так, напевно, для РФ більш привабливим був би кандидат від «Опозиційною платформи» Бойко через те, що Медведчук у його команді. Однак шансів на його перемогу практично немає», – зазначив Бортник.

Тому, ймовірно, в РФ ведуть переговори й підтримують контакти або з кандидатами, або з оточенням всіх кандидатів, включаючи чинного президента, підкреслив він.

«Для них головне – зміна влади. Другорядне те, як ця влада зміниться. Зміна влади просто дозволить почати переговори щодо Криму та Донбасу по-новому, з чистого аркуша, образно кажучи. В РФ, безумовно, сподіваються, що з'явиться поле для маневру», – уточнив політолог.

Прогноз Горбуліна про втручання РФ у вибори-2019 в УкраїніВтручання Росії у хід українських виборчих кампаній 2019 року може стати безпрецедентним. Україні варто бути готовою.

Риторика Кремля про те, що вони не будуть домовлятися з чинною владою, це раде технологія, додав він.

«Немає вибору між Порошенком і Путіним. Якщо так говорити, то вибори можуть бути в Україні радше між двома Путіними. Порошенко лише номінальний ворог для нинішніх російських еліт. За фактом торгівля зростає, російський транзит зростає, російські банки працюють, дипвідносини ніхто не розривав, незважаючи на всі крики», – констатував експерт.

«Те ж саме і в США. Така ж логіка, лише мета інша. Для США важливо зберегти прозахідний курс держави й не дуже важливо, хто його зберігатиме – Тимошенко, Порошенко, Гриценко чи хтось інший», – резюмував Руслан Бортник.

Як повідомлялося, влада Російської Федерації додатково виділила своїм спецслужбам 350 мільйонів доларів для реалізації підривної діяльності на виборах в Україні в 2019 році.

Також у Держдепі бачать передумови для втручання РФ в українські вибори.

Нагадаємо, ознайомитися з обіцянками всіх зареєстрованих раніше кандидатів та їхніми деклараціями можна на сайті «Слово і Діло» в розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: