На посаду президента претендують 44 кандидати. Чи потрібно змінити правила реєстрації?

Читать на русском
Олексій Голобуцькийполітолог

Немає кандидата, який стовідсотково виграє. Тому, ймовірно, з'являється бажання пограти в різні ігри. В підсумку ми бачимо список зі 44 кандидатів.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політтехнолог Олексій Голобуцький, оцінюючи кількість зареєстрованих кандидатів, які балотуються на посаду президента України в 2019 році.

«Різниця між кандидатами невелика, єдиного лідера немає. Звичайно, зайвих 10 кандидатів під цю ситуацію є. В Україні стільки інформаційних телеканалів. Під кожного потрібно, щоб було 2-3 кандидати. Зараз кандидати в президенти заповнюють собою медійний простір. Кожному відведена своя роль», – зазначив Голобуцький.

За його словами, на виборах 2010 року було два фаворити – Тимошенко та Янукович, а на минулих виборах усі розуміли, що фаворит Порошенко, питання було лише в тому, в один тур чи в два. Зараз потрапити до другого туру кандидату може завадити 0,5%-1%.

Вибори-2019: що задекларував кандидат у президенти ЗеленськийВолодимир Зеленський задекларував за 2017 рік житловий будинок, один автомобіль, п'ять квартир, кілька компаній та авторські права.

Розрив між першим, другим і третім місцем незначний, додав він.

«Так, кандидатів багато, є технічні. Але, наприклад, умовному Коломойському буде все одно, скільки заплатити – 200 чи 300 тисяч. На кону стоять мільярди. А ось однозначно позбавити можливості брати участь умовного Гнапа також не дуже добре з точки зору демократії», – пояснив експерт.

Ми намагаємося усунути наслідки, не вирішивши причин. Причина в тому, що політика й бізнес в Україні дуже пов'язані між собою, підкреслив він.

«Україна - олігархічна країна. Ціна політики дуже велика, тому така боротьба й так усе виглядає. Якби знизили накал, якби були правила гри за європейським зразком, то, можливо, і не було б такої кількості людей, що прагнуть пройти в політику. Не буде там просто стільки грошей крутитися. А обмежувати, посилювати правила реєстрації – це навряд чи вихід», – резюмував Олексій Голобуцький.

Що задекларував лідер президентських рейтингів Володимир Зеленський – за посиланням.

Нагадаємо, ознайомитися з обіцянками всіх зареєстрованих раніше кандидатів та їхніми деклараціями можна на сайті «Слово і Діло» в розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: