Справа «Чорноморнафтогазу»: НАБУ вивчає причетність фірми Онищенка

Читать на русском
У Національному бюро розслідують ще один епізод, де фігурує фірма народного депутата-втікача Олександра Онищенка.
Олександр Онищенко

Детективи Національного антикорупційного бюро розслідують можливу розтрату майна державного акціонерного товариства «Чорноморнафтогаз» за змовою зі службовими особами ПрАТ «Пласт», фактичним власником якого є компанія Ostexpert Limited, яка належить народному депутату Олександру Онищенку.

Про це йдеться в ухвалі Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Як встановили детективи, «Пласт» за договором спільної діяльності з «Чорноморнафтогазом» реалізував видобутий газ за заниженими цінами фірмам з ознаками фіктивності, однією з яких є фігурант розслідування про «газові схеми» Онищенка ТОВ «ГК «Газовий альянс».

Також слідство встановило, що фірма «Пласт» як оператор спільної діяльності уклала договір із собою ж на виконання робіт із технічної експлуатації виробничих об'єктів. Надалі компанія Онищенка виконала ці роботи на загальну суму 86,9 млн грн.

Крім того, детективи вивчають обставини укладення договору про спільну діяльність між «Пластом» і «Чорноморнафтогазом». Згідно з угодою, «Пласт» мав внести в спільну діяльність грошовий внесок у розмірі 71,64 млн грн, проте вніс лише 1 млн грн. Своєю чергою «Чорноморнафтогаз» вносить у спільну діяльність право користування об'єктами Архангельського газового родовища, а також право користування об'єктами Стрілецького газового родовища, які оцінені в 47,76 млн грн.

За словами детектива, на виконання одного з договорів на Стрілковому газовому родовищі було видобуто 52230,933 тис. куб. м природного газу і ПрАТ «Пласт» отримано 60% прибутку від його реалізації. Водночас за позовом заступника генерального прокурора зазначені договори були визнані недійсними через низку порушень його умов. Зазначений договір був укладений без узгодження з НАК «Нафтогаз України», оскільки вартість газових родовищ перевищувала 10 млн грн, а також був порушений фірмою Онищенка через неповний грошовий внесок.

У НАБУ встановили, що фірма «Пласт» від реалізації за договором спільної діяльності видобутого газу отримала на рахунок у Діамантбанку від ТОВ «Газтранспроект» понад 30,3 млн грн і від «Газового альянсу» – майже 13,3 млн грн. Також фірма Онищенка отримала понад 11 млн грн за виконання робіт із технічної експлуатації виробничих об'єктів, договір про які вона уклала сама із собою. Крім того, компанія «Пласт» має рахунок у банку «Український капітал», за яким детективи просили отримати виписку про рух коштів. Суддя клопотання задовольнив.

Нагадаємо, НАБУ вивчало документи ПрАТ «Пласт». Також детективи вивчають причетність колишнього голови «Чорноморнафтогазу» до цієї справи. Раніше суд відмовив САП в апеляції на роз'яснення арешту газу, що належить фірмі Онищенка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: