Справа Онищенка: суд відмовив САП в апеляції на роз'яснення арешту газу

Читать на русском
Антикорупційні прокурори намагалися оскаржити роз'яснення суду про арешт природного газу приватної фірми Пласт.

Суд відмовив Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі в скасуванні роз'яснення суду про арешт природного газу ПрАТ «Пласт».

Таке рішення ухвалила колегія суддів Київського апеляційного суду, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, 11 вересня Солом'янський районний суд Києва роз'яснив рішення від 15 листопада 2016 року про арешт природного газу ПрАТ «Пласт», який зберігається в газотранспортній системі й сховищах ПАТ «Укртрансгаз». Згідно з роз'ясненням, арешт накладений на газ компанії станом на 15 листопада 2016 року.

Не погоджуючись із таким роз'ясненням, прокурор САП Андрій Перов подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати це рішення та постановити нове, яким відмовити ПрАТ «Пласт» у роз'ясненні постанови про арешт газу. На думку прокурора, мотивація судді при ухваленні такого рішення не узгоджується з положеннями ч. 10 ст. 170 КПК України, в якій визначено, що арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку. Крім того, прокурор зазначає, що фактично змінюючи роз'ясненням рішення межі дії постанови, суддя побічно змінив обсяги вуглеводів, які підлягають арешту. Прокурор Перов вважає, що це є грубим порушенням вимог ст. 380 КПК України, оскільки під час роз'яснення судового рішення суд не має права змінювати його зміст.

Своєю чергою представник ПрАТ «Пласт» заперечував проти задоволення скарги.

Вислухавши доводи обох сторін, колегія відмовила в задоволенні апеляції. На думку суддів, роз'яснення цього рішення не є зміною судового рішення. Тому, як вказує колегія, слідчий суддя обґрунтовано, відповідно до вимог закону, роз'яснив рішення суду про арешт газу ПрАТ «Пласт». У суді додали, що при роз'ясненні рішення суддя правильно послався на те, що норми КПК України не передбачають можливості накладення арешту на майно, яке відсутнє або може з'явитися у фізичної або юридичної особи в майбутньому.

Нагадаємо, суд оголосив перерву до листопада щодо 8 обвинувачених у «газовій справі», серед яких начальник відділу реалізації ПрАТ «Пласт» Мар'яна Гречанюк.

Раніше суд обрав запобіжний захід екстрадованій фігурантці справи Онищенка Ірині Мусієнко. Як відомо, її екстрадували в Україну з Чорногорії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: