Які обіцянки мають виконати нардепи під час роботи 10-ї сесії Ради

Читать на русском

Верховна Рада України 5 лютого відкрила десяту сесію своєї роботи. Оскільки 11-ту сесію народні депутати повністю провести не встигнуть, адже восени на нас чекають парламентські вибори, часу на виконання обіцянок залишається не так уже й багато. «Слово і Діло» сьогодні розбиралось, які зобов'язання нардепів мають бути реалізовані вже в найближчі місяці.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій обіцяв уже в лютому запропонувати до розгляду в другому читанні та в цілому законопроект «Про забезпечення функціонування української мови як державної». «Думаю, що його невідкладно я буду ініціювати в лютому поставити на розгляд. 2,5 тисячі поправок, сьогодні вийти на його розгляд було би безвідповідально, ми могли б не встигнути за тиждень», – сказав він минулого місяця.

Чумак заявив, що пропонуватиме внести зміни в бюджетСказано 23 листопада 2018 р.Статус обіцянки: Не виконано

Крім того, Парубій ще в травні 2016 року обіцяв докласти максимум зусиль для ухвалення закону про вибори народних депутатів за системою відкритих списків. Проект Виборчого кодексу, який передбачає цю норму, в першому читанні схвалили в листопаді 2017-го. А до другого читання ніяк не дійде. Спікер уже провалив обіцянку поставити його на розгляд восени. Подивимося, що він робитиме протягом цієї сесії. «Я постійно перебуваю в комунікації з комітетом Верховної Ради, з робочою групою. І щойно буде відповідальне рішення комітету, я пропонуватиму невідкладно перейти до розгляду Виборчого кодексу», – сказав він у січні.

Підтримати новий Виборчий кодекс минулого року пообіцяв Сергій Каплін. Тож, якщо Парубій все-таки докладе максимум зусиль, Каплін знає, що робити.

Юрій Одарченко наприкінці минулого року пообіцяв, що фракція «Батьківщини» найближчим часом винесе на розгляд парламенту питання прихованої приватизації лікарень, а також питання встановлення індивідуальних теплових пунктів. «Вже на найближчу сесію депутати від фракції «Батьківщини» винесуть ці два питання на розгляд», – запевнив він.

Крім того, фракція «Батьківщини», згідно з обіцянкою Сергія Власенка, має підтримати зміни до Конституції щодо курсу України на вступ до Європейського Союзу й НАТО. Очікується, що голосувати за це парламент буде вже завтра, 7 лютого.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко пообіцяв зареєструвати в Раді законопроект про виведення з тіні зарплат керівників підприємств. За його словами, керівники оформлені на мінімальну зарплату, а решту «отримують у конверті». Також нардеп запевняв, що змінить закон про «євробляхи»: «Я зміню цей закон. Водії на «євробляхах», які вже ввезли свої машини на територію України, платитимуть лише 500 доларів. Це й буде реальним наповненням держбюджету, а не те вимагання, яке пропонує влада».

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які обіцянки народні депутати не виконали в 2018 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: