Які обіцянки народні депутати не виконали в 2018 році

Читать на русском

Верховна Рада пішла на новорічні канікули до середини січня. Роботу народних депутатів цього року, в принципі, можна назвати продуктивною: були ухвалені важливі законопроекти з питань національної безпеки та розмитнення автомобілів на єврономерах, вчасно схвалений державний бюджет. Однак шлейф невиконаних обіцянок від цього коротшим не стає, все також не скасована депутатська недоторканність і зависли деякі кадрові питання. «Слово і Діло» розбиралося, що парламентарі обіцяли зробити цьогоріч, але не зробили.

Восени наступного року в Україні мають відбутися парламентські вибори, й проблема реформування виборчої системи актуальна як ніколи. У листопаді 2017-го Рада вже проголосувала в першому читанні проект нового Виборчого кодексу, що, як потім зізналися деякі нардепи, ухвалили випадково. При цьому спікер Ради Андрій Парубій запевняв, що виборчу реформу розглянуть восени. Але на голосування до сесійної зали кодекс не виносили.

Нардеп Віктор Чумак також обіцяв, що новий закон про вибори буде ухвалений не пізніше ніж восени цього року. Він підкреслив, що «дотисне» його ухвалення, але не дотиснув.

Кілька обіцянок цього року не реалізував лідер фракції «Блоку Петра Порошенка» Артур Герасимов. Він запевняв, що фракція підтримає законопроект про скасування електронного декларування громадських організацій: «Ми наполягаємо на якнайшвидшому голосуванні президентських законопроектів про скасування електронного декларування для громадських організацій. Ви знаєте, що президент вніс їх. Вони неодноразово провалювалися, незважаючи на те, що фракція БПП повністю віддавала свої голоси за ці законопроекти. Тому ми закликаємо український парламент уже цього тижня проголосувати ці законопроекти».

У квітні нардепи не змогли включити до порядку денного чотири відповідні законопроекти. За жодну з ініціатив БПП не змогла дати більшість голосів: включення до порядку денного підтримав 71 член фракції зі 135. Того ж дня Рада намагалася ухвалити два законопроекти про скасування декларування для громадських організацій, але вони були відхилені й зняті з розгляду. БПП підтримала їх лише 32 й 90 голосами.

Крім того, Герасимов не виконав обіцянку про те, що абонплату за газ не запроваджуватимуть без громадських обговорень. У жовтні Кабінет міністрів ухвалив постанову, згідно з якою ціна на газ зросла на 23,5%. Населення в ухваленні цього рішення участь не брало.

Вадим Рабінович обіцяв 11 квітня розпочати безстрокову акцію протесту за звільнення Уляни Супрун з посади виконувачки обов'язків міністра охорони здоров'я. У призначений день акція дійсно відбулася, але тривала лише один день. А Супрун і досі обіймає свою посаду.

Ольга Богомолець провалила обіцянку внести до державного бюджету на 2018 року зміни: «Наступного року я продовжуватиму домагатися внесення змін до бюджету, збільшення витрат на розвитку донорства крові та впровадження нових технологій її перевірки та обробки». За рік жодних серйозних кроків для цього депутат не зробила. Законодавчі ініціативи для внесення змін до бюджету з цього питання вона не реєструвала.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які обіцянки потрібно виконати народним депутатам під час роботи 9-ї сесії Верховної Ради.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: