Заборона участі спостерігачів з РФ на виборах: чим вони небезпечні та чи потрібні такі кроки

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Є прецеденти, коли не допускали до участі у виборах спостерігачів із країни, з якою була війна. Наприклад, Вірменія-Азербайджан, ситуація з Кіпром. Звичайно, ОБСЄ щоразу протестує проти таких кроків, але особливих заходів не вживає, оскільки всі чудово розуміють ситуацію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, керівник Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, оцінюючи ініціативу на законодавчому рівні заборонити присутність російських спостерігачів на виборах.

«Україні в цій ситуації все ж таки краще не ухвалювати такого закону й не акцентувати увагу на тому, що ми не пускаємо спостерігачів РФ, а просто не пустити їх як громадян РФ. Тобто, попри те, що вони подаються як спостерігачі від місії ОБСЄ», – зазначив Саакян.

Тим паче, нагадав він, офіційно Україна вже попередила ОБСЄ про те, що російські громадяни не можуть потрапити на територію України за спрощеною процедурою, для них є окремі умови, більш жорстка процедура.

Відповідно, на його думку, якщо потрібно не пустити російських спостерігачів, то в нас є всі засоби для того, щоб це зробити.

Прогноз Горбуліна про втручання РФ у вибори-2019 в УкраїніВтручання Росії у хід українських виборчих кампаній 2019 року може стати безпрецедентним. Україні варто бути готовою.

«Якщо потрібно просто вкотре зробити піар на цьому, то це точно не найкраща тема з точки зору міжнародного розголосу та репутаційних ризиків для нас», – уточнив експерт.

Насправді, спостерігачі не мають таких повноважень, які могли б зірвати вибори, просто є інші ризики, підкреслив він.

«Це певний імунітет для тих осіб, які будуть присутні під егідою спостерігачів ОБСЄ. Відповідно, вони можуть займатися розвідкою даних, налагодженням мережі, зніманням соціологічних даних, впливом на виборчі комісії нелегальним шляхом. Це можливість для російської агентури потрапити в Україну, користуючись статусом спостерігача від ОБСЄ, й виконати свої «спеціальні завдання», – пояснив політолог.

Інша річ, що на території України спецслужби РФ й без цього більш-менш спокійно почувалися всі ці роки, додав він.

«Критичної загрози для нацбезпеки, скоріш за все, немає, оскільки це не змінює балансу сил, але для України з точки зору послідовності нашої політики, з точки зору нацбезпеки, звичайно, допускати російських громадян як спостерігачів від ОБСЄ до участі у виборах було б нелогічно», – резюмував Олег Саакян.

Як відомо, понад 30 організацій отримали право відправити своїх спостерігачів на вибори президента України, які відбудуться 31 березня 2019 року.

У ЦВК попередили, що заявки від громадян Росії, які висловлять бажання бути спостерігачами на майбутніх президентських виборах, не прийматимуться.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: