Бійка біля храму на Тернопільщині: у поліції розповіли подробиці

Читать на русском
Поліція відкрила кримінальне провадження в результаті бійки біля храму в селі Гніздичне Збаразького району Тернопільської області.

Поліція відкрила кримінальне провадження в результаті бійки біля храму в селі Гніздичне Збаразького району Тернопільської області.

Про це повідомив спікер Національної поліції Ярослав Тракало, передає «Слово і Діло».

Перехід парафій до ПЦУ: що пропонують громадам та чи є ризик конфліктівПарламент розглянув законопроект про перехід церковних громад до Православної церкви України сьогодні, 17 січня. Детальніше про документ розповіли експерти.

«Відомості по дану подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 296 КК - хуліганство. Поліцейські встановлюють всі обставини інциденту», - повідомив він.

За словами Тракало, конфлікт, який переріс у бійку між прихильниками різних церков, виник через неузгодженість часу проведення богослужіння. Поліція виконувала свої обов'язки з охорони порядку відповідно до законодавства.

«Правоохоронці розділили дві сторони - щоб уникнути конфлікту і громадського протістоянння. Окремі громадяни однієї з релігійних конфесій, за підтримки привезених немісцевих соратників, почали конфліктувати із представниками правоохоронних органів, намагаючись увійти до культової споруди, незважаючи на попередні домовленості між двома міжконфесійними громадами. В результаті - стався конфлікт», - пояснює Тракало.

Він підкреслює, що застосування сили з боку поліції не було.

«Охорону громадського порядку на місці події забезпечували 25 співробітників поліції. Вони вживали заходів, щоб не допустити подальшого поширення конфліктної ситуації. Один зі священиків звернувся до медиків зі скаргами на болі в голові, йому надали медичну допомогу. Працівники поліції встановлюють всі обставини інциденту», - розповів Тракало.

Окремо спікер Нацполіції зазначив відсутність на місці інциденту підрозділів спеціального призначення.

«Їх не було і не могло бути, оскільки спецпідрозділи виконують поставлені державою і, виходячи з оперативної обстановки, завдання. А не займаються вирішенням не покладених на них функцій», - заявив він.

У Нацполіції закликали всі релігійні сторони бути толерантними, діяти строго в рамках законодавства або домовленостей на рівні громад, і не маніпулювати функцією поліції.

Як нагадали в УПЦ, 13 січня на зборах села частина жителів проголосувала за перехід до Православної церкви України. Сторонам вдалося домовитися про мирне співіснування і представники ПЦУ пообіцяли, що захоплення храму УПЦ не буде.

Раніше повідомлялося, що 3 лютого митрополита Київського і всієї України Епіфанія інтронізували в Соборі Святої Софії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: