Перехід парафій до ПЦУ: що пропонують громадам та чи є ризик конфліктів

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Законопроект абсолютно лояльний. Україна йде до нормального цивілізованого християнського західного визначення релігійної громади.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Валентин Краснопьоров, оцінюючи законопроект щодо переходу громад до ПЦУ.

«Україна на правильному шляху. Це Росія йде шляхом розбудови командирської системи, коли священик має ухвалювати рішення. В Україні вирішувати питання, що виникають, має громада», – зазначив Краснопьоров.

Законопроект спрощує процедуру реєстрації громади й разом із тим залишає демократичні принципи, принципи громадськості, уточнив він.

«Відтак, законопроектом пропонується, що для переходу з однієї церковної установи до іншої має бути 2/3 голосів. Також створюється мораторій на продаж та передачу церковного майна в той час, коли відбувається перехід громади. Крім того, спрощується процедура реєстрації. Пропонується, що буде лише один реєстраційний орган – відділи з релігійних питань, які є при обласних адміністраціях», – пояснив експерт.

За його словами, документ спрощує процедурний процес і залишає принципи демократичності, однак конфлікти усе одно подекуди виникатимуть, оскільки це складне явище, особливо для МП, який весь час створював своєрідний міф одноосібності та одноблагодатності.

До яких церков ходять українці: як змінювалася релігійна прихильність населення останні п’ять роківБільшість українців ще не визначилися з питанням, хто міг би очолити помісну церкву в Україні, хоча 54 відсотки виступають за автокефалію.

«Громади все одно переходитимуть до ПЦУ. Константинополь є для православних християн найпотужнішою стороною, що в першу чергу визначається як благодатна», – підкреслив він.

«Росія продовжує війну проти України, а Кирило відвідує засідання силовиків, Міноборони. Це церква, яка є придатком для захоплення та тероризування вільних народів. Тому українці масово переходитимуть до ПЦУ», – додав аналітик.

Важливо ще й те, що священик втрачатиме свою монополію, яка створювалася російською системою, де, грубо кажучи, командир важливіший за всіх.

«Вони створили якусь командирську, московську систему. Коли вони зрозуміють, що єпископ має спілкуватися з людьми, вони почнуть йти до людей, щось говорити, але буде вже запізно. Тому держава наразі зі свого боку робить максимально об’єктивну систему, яка дозволить громадам перейти до іншої церковної установи за рішенням громади, що є цивілізаційним підходом», – резюмував Валентин Краснопьоров.

Як змінювалася релігійна прихильність населення за останні п’ять років – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: