Європарламент ухвалив резолюцію щодо Венесуели

Читать на русском
У документі зазначено, що Хуан Гуайдо – законний в. о. президента Венесуели до проведення нових вільних і прозорих виборів.

Депутати Європарламенту ухвалили резолюцію, яка визнає спікера Національної асамблеї Венесуели і лідера опозиції Хуана Гуайдо законним тимчасовим президентом цієї країни.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє ТАСС у четвер, 31 січня.

У Венесуелі почали розслідування щодо лідера опозиціїГенеральна прокуратура Венесуели почала розслідування стосовно лідера опозиції Хуана Гуайдо.

Так, за резолюцію проголосували 439 парламентаріїв, «проти» висловилися 104 людини. Ще 88 осіб утрималися від голосування.

Зокрема, резолюція Європарламенту визнає Хуана Гуайдо законним в. о. президента Венесуели до проведення «нових вільних і прозорих виборів».

«Європарламент визнає пана Гуайдо законним тимчасовим президентом, відповідно до статті 233 Конституції країни і висловлює повну підтримку його дорожній карті», - йдеться в першому пункті документа.

Європарламент також закликав усі країни ЄС і верховного представника у закордонних справах і політики безпеки Федеріку Могеріні підготувати «чітку єдину позицію Євросоюзу» на підтримку Гуайдо до виборів в цій країні.

У резолюції Європарламенті зазначено, що президент Венесуели Ніколас Мадуро був обраний на цю посаду 20 травня 2018 року на виборах з порушеннями міжнародних демократичних стандартів, його інавгурацію 10 січня Європарламент класифікує як «узурпацію влади», а Хуана Гуайдо визначає, як «законно обраного главу парламенту».

Водночас в резолюції йдеться, що ЄС «відкидає будь-які пропозиції або спроби вирішити кризу в цій країні із застосуванням насильства». Європарламент закликає провести незалежне розслідування під егідою ООН загибелі людей під час протестів в цій країні.

Нарешті Європарламент пропонує доручити Могеріні створити «міжнародну контактну групу з державами регіону і ключовими іноземним гравцями для сприяння у врегулюванні кризи».

Нагадаємо, 23 січня у Венесуелі розпочалися великі антиурядові акції. Лідер опозиції Хуан Гуайдо проголосив себе тимчасовим президентом. Його підтримали США і низка інших країн регіону і світу.

У відповідь обраний президент Венесуели Ніколас Мадуро розірвав дипвідносини зі США, звинувативши Вашингтон в організації держперевороту. Підтримку йому висловили Росія, Куба, Мексика, Білорусь та інші країни.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: