ЄС відреагував на політичну кризу у Венесуелі

Читать на русском
Європейський союз закликає до початку негайного політичного процесу у Венесуелі, який призведе до вільних виборів відповідно до конституційного порядку.

Європейський Союз закликає до початку негайного політичного процесу у Венесуелі, який призведе до вільних виборів відповідно до конституційного порядку.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в заяві голови дипломатії ЄС Федеріки Могеріні.

«ЄС повністю підтримує Національні збори як демократично обраний інститут, повноваження якого необхідно відновити і поважати. Громадянські права, свобода та безпека всіх членів Національних зборів, включаючи його президента Хуана Гуайдо, мають дотримуватися й поважатися», – йдеться в заяві.

Могеріні підкреслила, що насильство і надмірне застосування сили підрозділами безпеки абсолютно неприйнятні і не вирішать кризу.

«Народ Венесуели має право на мирні демонстрації, він може вільно обирати своїх лідерів і вирішувати своє майбутнє», – підкреслила Могеріні.

Вона запевнила, що Європейський Союз і його держави-члени «як і раніше, готові підтримати відновлення демократії і верховенства права у Венесуелі за допомогою надійного мирного політичного процесу відповідно до конституції».

Нагадаємо, що в середу, 23 січня, лідер опозиції і голова Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо на масовій акції протесту оголосив себе тимчасовим президентом Венесуели й склав присягу перед тисячами прибічників опозиції.

Хуана Гуайдо вже визнав тимчасовим лідером Венесуели президент США Дональд Трамп. Зміну влади у Венесуелі підтримали Канада, Європейський Союз, а також низка країн Латинської Америки: Бразилія, Колумбія, Еквадор, Перу, Парагвай, Чилі, Аргентина, Коста-Рика та Гватемала.

Відмовилися визнавати «переворот» президенти Мексики, Болівії та Туреччини.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: