Переворот у Венесуелі: які країни визнали президентом Гуайдо

Читать на русском
Більшість країн регіону, США і ЄС визнали президентом Хуана Гуайдо. На боці офіційного глави держави Ніколаса Мадуро - армія, Мексика та Болівія.

Збройні сили Венесуели підтримують президента країни Ніколаса Мадуро, а не главу Національної асамблеї (парламенту) опозиціонера Хуана Гуайдо, який проголосив себе виконуючим обов'язки глави держави.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив міністр оборони Боліваріанської республіки Владімір Падріно Лопес, передає «Інтерфакс».

Парламент Венесуели визнав Мадуро узурпаторомПарламентарі Венесуели вважають, що президентом країни повинен бути глава опозиції Хуан Гуайдо.

Міністр запевнив, що армія «захищатиме конституцію країни й забезпечувати суверенітет» і не прийме президента, «якого нав'язують для захисту темних інтересів – самопроголошеного й незаконного».

Нагадаємо, що в середу, 23 січня, лідер опозиції і глава Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо на масовій акції протесту оголосив себе тимчасовим президентом Венесуели і склав присягу перед тисячами прибічників опозиції.

Хуана Гуайдо вже визнав тимчасовим лідером Венесуели президент США Дональд Трамп. Зміну влади у Венесуелі підтримали Канада, Європейський Союз, а також низка країн Латинської Америки: Бразилія, Колумбія, Еквадор, Перу, Парагвай, Чилі, Аргентина, Коста-Рика та Гватемала.

Відмовилися визнавати «переворот» президенти Мексики та Болівії.

Згідно з даними ЦВК Венесуели, Ніколас Мадуро виграв президентські вибори в травні 2018 року, набравши майже 70% голосів. Таким чином, він забезпечив собі перебування на посаді президента Боліваріанської республіки на наступні шість років - до 2025 року, його другий президентський термін почався 10 січня. Через недотримання мінімальних стандартів справжньої демократії визнавати результати голосування відмовилися США, а також Чилі та Аргентина.

Венесуела вже кілька років переживає сильну економічну кризу. Виробництво нафти впало в півтора рази, ціни зростають, а національна валюта болівар продовжує стрімко знецінюватися.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: