Штраф УкрСиббанку: НАБУ розслідує можливе зловживання Держспоживінспекції

Читать на русском
У Національному бюро вважають, що Держспоживінспекція незаконно скасувала штраф УкрСиббанку на майже 64 мільйони гривень.

Національне антикорупційне бюро проводить розслідування за фактом можливого зловживання службовим становищем голови комісії з реорганізації Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів.

Про це йдеться в рішенні Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, постановою Кабінету міністрів від 5 грудня 2015 року головою цієї комісії був призначений чинний голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

Детектив у клопотанні вказував, що в період із 7 до 21 жовтня 2015 року Інспекцією з питань захисту прав споживачів у Харківській області в зв'язку з розглядом звернення проведена позапланова перевірка дотримання законодавства про захист прав споживачів УкрСиббанку. Згідно з актом цієї перевірки, встановлено невиконання УкрСиббанком законних вимог посадових осіб Інспекції, викладених у запиті про надання інформації, а саме ненадання пояснень з питань, зазначених у скарзі та ненадання жодних копій відповідей на звернення останнього.

Таким чином, 26 січня 2016 року в.о. начальника Інспекції за результатами проведеної вищезгаданої перевірки за створення перешкод у її проведенні в УкрСиббанку застосований штраф в розмірі 63,66 мільйона гривень, про що складено відповідну постанову.

Разом із цим, головою комісії з реорганізації Держспоживінспекції Лапою був виданий указ, яким скасовано зазначений штраф на підставі відсутності в діях УкрСиббанку фактичних обставин, які свідчать про порушення законодавства у сфері захисту прав споживачів і зобов'язане Інспекцію провести перерахунок штрафних санкцій. Надалі заступник Лапи зобов'язав провести перерахунок розміру штрафної санкції, яка застосована до УкрСиббанку.

Після цього за виконання обов'язків був проведений перерахунок штрафу, який застосовується до УкрСиббанку – на 29,43 тисячі гривень. Після чого, з банку було стягнуто зазначену суму. У зв'язку з цим, детективи НАБУ вважають, що у діях голови комісії з реорганізації Держспоживінспекції є ознаки складу правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем).

У Національному бюро вказали, що на виконання постанови Кабміну утворено Державну службу з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів шляхом реорганізації Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, до якої також приєднаний Державної інспекції з питань захисту прав споживачів та Державної санітарно-епідеміологічної службі України. У зв'язку з цим, детективи просили доступ до документів Держпродпотребслужби. Суддя клопотання задовольнив.

Нагадаємо, НАБУ розслідує привласнення коштів чиновниками Держпродпотребслужби. Також детективи вирішили перевірити рух коштів по рахунках фірми, яка фігурує в справі Держпродпотребслужби. Раніше Національне бюро перевірить рух коштів та іншої фірми.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: