Порошенко йде на другий термін. Чому як самовисуванець та які шанси на перемогу?

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог
Катерина Одарченкополіттехнолог

Порошенко йде самовисуванцем, що, в принципі, логічно. Це вигідніше, особливо коли йдеться про державного діяча.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Дуда, оцінюючи висунення Петра Порошенка на другий термін президенства.

«По-перше, безперечно, простіша процедура реєстрації. Дуже складно потім оскаржити результати. Партійне висування має багато ризиків. Теоретично можуть бути застосовані якісь рейдерські прийоми в частині оскарження результатів висунення. Наприклад, якщо якась організація заявить, що її делегатів не зареєстрували. Це певні ризики. Малоймовірно, що це було б у БПП, але такі ризики існують», – зазначив Дуда.

Крім того, слід врахувати, що Порошенко є чинним президентом, він відбувся як державний діяч, додав експерт.

«У Порошенка є здобутки не як політика, а як державного діяча. Безвіз, томос, зупинення агресії РФ. Звичайно висування від партії не відповідає масштабу. Самовисування – це своєрідна форма, яка дозволяє його департизувати під час виборчої кампанії», – пояснив він.

На його думку, на сьогодні в Порошенка найвищі шанси на перемогу, попри те, що різні рейтинги малюють Тимошенко. Наразі вони обоє мають приблизно однаковий рейтинг, але Порошенко має більші можливості розширити своє електоральне поле.

Порошенко став краще виконувати свої обіцянки в 2018 роціПрезидент Петро Порошенко порівняно з минулим роком став трохи краще виконувати свої обіцянки.

«У Тимошенко рейтинг підскочив, але зупинився. Він практично не зростає, при тому, що в неї потужна кампанія, багато вкладено в зовнішню рекламу, але все одно є пробуксовування. Порошенко, навпаки, не вів кампанію як таку. Грубо кажучи, у футболі є запасна гра. В турнірній таблиці команда перша, але в найближчого конкурента на дві гри менше», – підкреслив Дуда.

На сьогодні Порошенко не вів ще реально кампанію, це радше була кампанія державного характеру. Підтвердженням того, що він не вів політичної кампанії, є підвищення тарифів на газ. У разі, якби Порошенко ставився до питання як політик, однозначно, він би вжив усіх можливих заходів, щоб напередодні виборів не підвищили ціни на газ, щоб уряд заблокував це питання на певний час, уточнив він.

«Порошенко не вдався до таких прийомів. Це свідчить про нього як про державного діяча, а не звичайного політика», – наголосив політолог.

За його словами, наразі команда Порошенка активізувалась. Однозначно, шанси на проходження до другого туру високі.

«Шанси на перемогу та отримання другого президентського терміну на рівні 75%», – констатував Андрій Дуда.

Політтехнолог Катерина Одарченко зазначила, що президент має шанси, але вони дуже малі, сподіватися залишається на адмінресурс або на вкрай жорсткі методи.

«Ця команда проявляє зараз месиджі армії, захисту. Постійно створюється відчуття загрози для суспільства, нібито вони борються з терористами. Хоча є чіткі показники – починаючи з рівня смертності на дорогах і закінчуючи успіхами на зовнішньополітичній арені», – пояснила вона.

Експерт додала, що шанси в нього з'являться, якщо штаб почне правильно розставляти технічних кандидатів.

«Тобто відтягувати голоси в Тимошенко, наприклад. Тоді є шанси вийти до другого туру, скажімо, з Бойком. Бойка він переможе, Тимошенко – ні. Бойко Тимошенко також не переможе», – резюмувала Катерина Одарченко.

Як з'ясувало «Слово і Діло», Порошенко став краще виконувати свої обіцянки в 2018 році.

Більше про те, що президент обіцяє на 2019 рік, – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: