З'ясувалося місце України в рейтингу сприйняття корупції

Читать на русском
У Transparency International Україна вважають, що ситуація в боротьбі з корупцією в країні поліпшується дуже повільно.

Україна посіла 120-те місце зі 180 у світовому рейтингу Transparency International Індекс сприйняття корупції (CPI) за 2018 рік, поліпшивши свої показники на 10 пунктів порівняно з 2017 роком.

Про це свідчать результати дослідження організації, оприлюднені вранці у вівторок, 29 січня, пише «Слово і Діло».

В ООН озвучили втрати світової економіки від корупції та хабарівЩорічні втрати світової економіки від корупції становлять 2,6 трильйона доларів, щорічний обсяг хабарів у світовому масштабі становить 1 трильйон доларів.

«Україна дещо поліпшила свої показники. Її результат – 32 бали й 120-те місце серед 180 країн. Таким чином, Україна отримала ще 2 бали й піднялася на 10 місць (результат за 2017 рік – 30 балів, 130-те місце)», – йдеться в повідомленні.

За оцінкою виконавчого директора Transparency International Україна Андрія Боровика, такий результат «не відповідає декларованим нашою країною прагненням до швидкої євроінтеграції, реформ і очищенню від корупції всіх сфер життя». Він вважає, що якщо ситуація в боротьбі з корупцією в Україні продовжить змінюватися такими темпами, то «наздоганяти ту ж Польщу доведеться не одне десятиліття».

Transparency International Україна відзначає часткове виконання рекомендації організації на 2018 рік за створення Антикорупційного суду. Україна ухвалила відповідне законодавство, проте повноцінний запуск Вищого антикорупційного суду перенесли на 2019 рік. Більшість рекомендацій були проігноровані владою.

«Таким чином, очевидно, що прогрес останніх років був забезпечений головним чином реформами, які були розпочаті ще в 2014 році. Однак одним із головних стримувальних факторів антикорупційного прогресу досі залишається брак політичної волі», – відзначили в Transparency International Україна.

Організація розробила рекомендації для української влади на 2019 рік, серед яких перезапуск НАЗК, впровадження належної автоматичної перевірки декларацій і моніторингу рівня декларантів, забезпечення ефективної роботи реєстру бенефіціарів, продовження реформи публічних закупівель.

Нагадаємо, через високий рівень корупції в Україні зростання ВВП сповільнюється майже на 2% в рік. Такі дані озвучив постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман.

Раніше повідомлялося, що за весь 2018 рік в Україні за рішенням судів у корупціонерів до бюджету конфіскували 140,6 тисячі гривень. При цьому уряд планував повернути до бюджету 4,7 мільярда гривень, конфіскованих судами саме в корупціонерів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: