Як змінювалося місце України в світових рейтингах у 2013 та 2018 роках

Читать на русском

Україна покращує свої позиції в багатьох світових рейтингах. Крім того, що після отримання Україною безвіза до країн ЄС різко зросла цінність українського паспорта, покращилися загальні показники рівня економічної свободи, а також відкритості державних даних. Сьогодні ми вирішили порівняти, які позиції в світових рейтингах посідала Україна в 2013 та 2018 роках.

Мабуть, один із найбільш показових рейтингів у сфері економіки стосується легкості ведення бізнесу від Світового банку (Doing Business). У 2018 році Україна опинилася на 76-му місці зі 190 країн. Порівняно з 2013 роком країна піднялася зі 137-го місця на 61 позицію.

Цікаво спостерігати, як змінився за п'ять років індекс сприйняття корупції (Corruption perception index щорічний). Цей щорічний рейтинг країн світу складає Transparency International за оцінками підприємців та аналітиків. У 2013 році Україна була на 144-му місці. За п'ять років країна піднялася на 14 позицій і зараз перебуває на 130-му місці.

Україна в світових рейтингах: менше щастя, більше свободи пресиУкраїна опустилася у всесвітньому рейтингу щастя, але увійшла до топ-50 країн із найсильнішою армією.

На десять позицій скотилася країна в індексі людського розвитку (Human Development Index), який щорічно відстежує ООН. Цей рейтинг ґрунтується на даних про добробут, права й свободи людей, а також справедливість у суспільстві, в тому числі й соціальну. П'ять років тому Україна посідала 78-ме місце, а до 2018-го скотилася на 88-ме.

У рейтингу конкурентоспроможності (The Global Competitiveness Index) п'ять років тому Україна серед 140 країн посідала 84-те місце, а через п'ять років піднялася на 83-тє місце.

Справжній прорив зробила Україна в Глобальному індексі інновацій (The Global Innovation Index), піднявшись із-го 71 місця в 2013 році на 43-тє в 2018-му.

Відзначимо, що багато рейтингів настільки складні в підрахунках, що, як правило, в них вказуються дані за попередній рік. Тобто, якщо йдеться про місце країни в тому чи іншому рейтингу, оприлюдненому в 2018 році, то найімовірніше, дані в ньому використовувалися за 2017 рік.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, ми писали, що в Україні стало більше економічної свободи та мільйонерів.

Також ми повідомляли, що «Укрзалізниця» отримала рейтинг B- зі стабільним прогнозом за версією міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: