Супрун розповіла, з чим не можна поєднувати ліки

Читать на русском
Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я радить уважно читати інструкцію до ліків і чітко її дотримуватися.

Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун дала низку порад про те, як зробити прийом ліків найбільш ефективним.

Відповідний пост вона оприлюднила на сторінці в Facebook в неділю, 27 січня, пише пише «Слово і Діло».

Супрун розповіла, скільки отримують сімейні лікаріПісля старту медичної реформи у сімейних лікарів і медсестер зарплата зросла у два-три рази.

За її словами, найкраще запивати ліки водою. Якщо немає води, можна запивати ледь теплим чаєм. Для більшості ліків це не має значення, але найкраще все ж вода.

«Вода – безпрограшний варіант. Краще випийте повну склянку. Це поліпшить засвоєння ліків», – пише Супрун.

Також повідомляється, що якщо на ліках написано «приймати під час їжі», це означає, що разом з їжею або протягом 30 хвилин після.

За словами Супрун, не потрібно запивати ліки газованими напоями, особливо якщо препарат слід пити натщесерце. Такі ліки повинні якомога менше перебувати в кислому середовищі, а газовані напої якраз кислі. Також ліки краще не запивати кавою. Крім цього, каву заборонено вживати одночасно з ефедрином, це може занадто сильно стимулювати серце.

«Кавою краще не запивати, хоча суворої універсальної заборони немає. Кофеїн може взаємодіяти з низкою препаратів, які руйнуються тієї ж системою знешкодження, що й кава. Тому їхнє одночасне споживання призведе до того, що в крові буде багато і кофеїну, і ліків. Уважно читайте інструкцію і не пийте ліки разом із кавою, якщо це заборонено», – радить Супрун.

Як зазначила в. о. міністра охорони здоров'я, якщо на ліках написано «приймати під час їжі», це означає, що разом з їжею або протягом 30 хвилин після.

Молочні продукти можуть перешкодити засвоєнню антибіотиків ципрофлаксин або норфлаксін. Супрун радить у разі прийому антибіотиків вживати молочні продукти щонайменше через дві години.

«Деякі препарати (як, наприклад, ризедронат – для лікування остеопорозу) взаємодіють з іонами кальцію й заліза. Тому їх можна запивати лише водою й приймати натщесерце», – пише Супрун.

Також чиновниця пише, що не варто збільшувати дозу – більше не означає краще.

«Якщо ви любите грейпфрути й приймаєте ліки, перевірте їх сумісність. Грейпфрути й ще низка фруктів впливають на біодоступність деяких ліків, викликаючи побічні ефекти», – зазначила Супрун.

За її словами, безпечної дози алкоголю не існує, й запивати ліки алкоголем не слід.

Супрун також пише, що іноді таблетки важко ковтати. Причина – так звана дисфагія.

«У такому разі винні не самі ліки, а певне порушення роботи м'язів або нервів глотки, можливо, навіть збільшення щитовидної залози. Якщо вам важко ковтати ліки, повідомте про це лікаря. Слід з'ясувати, чому так. Також попросіть прописати ліки в іншій формі: крапель або порошку. Нарешті, якщо важко проковтнути таблетку, то розітріть її в порошок або розділіть на частини. Пам'ятайте, капсули дробити не можна. Для правильного засвоєння препарату важлива облатка», – розповіла Супрун.

Раніше Супрун повідомила, що речовини в грейпфрутах і подібних до них обмежують дію ліків у організмі.

Також Супрун розповіла про вплив нестачі фтору на організм людини.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: