Супрун розповіла про вплив нестачі фтору на організм людини

Читать на русском
Як повідомляє Супрун, питна вода є основним джерелом фтору. Нормальна кількість цього елементу в складі води 0,8-1 мг/л. Однак у різних областях України вода по-різному насичена фтором.

Нестача фтору в організмі може вплинути на стан кісток і викликати карієс, тому необхідно поповнювати організм фтором.

Про це на сторінці в Facebook заявила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун і розповіла, як можна підвищити кількість фтору в організмі, пише «Слово і Діло».

Супрун повідомила, що кожного разу, коли ми чистимо зуби пастою, яка містить фтор, наш організм його засвоює. Цей мікроелемент зменшує ризики появи карієсу й впливає на міцність кісток. Однак його надлишок може бути шкідливим і викликає у дітей флюороз.

Як повідомляє Супрун, питна вода є основним джерелом фтору. Нормальна кількість цього елементу в складі води 0,8-1 мг/л. Однак у різних областях України вода по-різному насичена фтором.

  • Фтор відсутня або його кількість занадто низька: Закарпатська, Івано-Франківська, Чернігівська, Львівська, Волинська, Рівненська,

  • Знижений вміст фтору: Київська, Житомирська, Хмельницька, Вінницька, Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, АР Крим;

  • Нормальний вміст фтору: Сумська, Чернігівська, Харківська, Луганська, Черкаська;

  • Підвищений вміст фтору: Полтавська, Кіровоградська, Дніпропетровська, Донецька.

У деяких країнах воду фторують, що безпечно для здоров'я й допомагає підвищити рівень фтору в організмі, якщо його показники знижені. Крім води, існує практика фторування їжі. Ці методи є не такими ефективними. Однак у Німеччині, Франції, Австрії та Швейцарії займаються фторуванням кухонної солі, а в Чилі, Таїланді та Великій Британії фторують молоко.

З їжею до нашого організму потрапляє мало фтору. В основному його кількість не перевищує 0,05 мг/л. При цьому найбільше фтору міститься в морепродуктах, в чаї та продуктах, які виготовляються за допомогою фторованої води.

Також Супрун дала кілька порад, які допоможуть підвищити кількість фтору в організмі:

  • при замовленні води необхідно отримати у пункті продажу інформацію про вміст у ній фтору;  
  • якщо у воді або їжі недостатньо фтору, необхідно купувати засоби гігієни для ротової порожнини, які містять фтор, проте необхідно порадитися з лікарем;

  • вміст фтору в зубній пасті має бути зазначений на упаковці; для дорослого рекомендується брати з вмістом не менш як 1350 ppm, а для дітей – нижче;

  • якщо зуби мають підвищену чутливість, використання засобів гігієни для ротової порожнини з вмістом фтору не рекомендується.

Раніше Супрун закликала українців робити щеплення від кору.

Також нагадаємо, Супрун розповіла, що робити при переохолодженні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: