Одразу шість парафій у двох областях приєдналися до ПЦУ

Читать на русском
На сьогодні в Чернівецькій області вже сім церковних громад ухвалили рішення про перехід з підпорядкування колишньої УПЦ МП в Православну церкву України.

У Чернівецькій області сьогодні три церковні громади на зборах ухвалили рішення про перехід з підпорядкування колишньої Української православної церкви Московського патріархату в Православну церкву України.

Про це повідомляє «Слово і Діло».

Перехід парафій до ПЦУ: що пропонують громадам та чи є ризик конфліктівПарламент розглянув законопроект про перехід церковних громад до Православної церкви України сьогодні, 17 січня. Детальніше про документ розповіли експерти.

Сьогодні вранці після богослужіння першим таке рішення ухвалив прихід села Ясени Сторожинецького району. 149 членів церковної громади храму Покрова Пресвятої Богородиці одноголосним рішенням підтримали перехід в ПЦУ. Настоятель храму на збори не прийшов.

Пізніше церковна громада села Задубрівка Заставнівського району на зборах ухвалила рішення про перехід церкви Архистратига Михаїла з підпорядкування колишньої УПЦ МП в ПЦУ. Таке рішення громада одноголосно підтримала 158 голосами. Одночасно на зборах було ухвалено рішення відправити звернення митрополиту Чернівецькому і Буковинському владиці Данилу з проханням, щоб він надав пасторську опіку для храму.   Настоятель церкви отець Леонід Делікатний відмовився прийти на збори парафії. У той же час він заявив про незаконність цих зборів, пояснивши це тим, що «закон про перехід церков ще не підписаний».

«Нехай приймають що хочуть і як хочуть - нехай вони що хочуть думають, але вони цього робити права не мали», - повідомив священик.

Крім того, сьогодні церковна громада села Васловівці Заставнівського району одноголосно 194-ма голосами підтримала рішення про перехід місцевої церкви Успіння Пресвятої Богородиці з підпорядкування колишньої УПЦ МП в Православну церкву України.

Збори щодо переходу церкви проходили в приміщенні місцевої школи, замість цього група жителів села - прихильників колишньої УПЦ МП відмовилася прийти на це засідання, залишившись в церкві. Також на збори не з'явився і настоятель храму.

Крім того, три релігійні громади Московського патріархату перейшли в Рівненській області під юрисдикцію Православної церкви України.

Про це в Facebook повідомляє голова Здолбунівської райдержадміністрації Сергій Кондрачук.

«Сьогодні ще одна релігійна громада Здолбунівщині ухвалила історичне для себе рішення і на законних парафіяльних зборах згідно зі своїм Статутом вирішила змінити канонічну і організаційну підпорядкованість і приєднатися до єдиної помісної Православної церкви України. Йдеться про громаду Свято-Хресто-Воздвиженського приходу Рівненської єпархії УПЦ с. Копиткове Здолбунівського району», - зазначив Кондрачук.

Про подібну подію повідомляє в Facebook і народний депутат України Андрій Лозовий.

«Тільки дві громади перейшли в Помісну церкву в Рівненській області, повідомив владика Іларіон. Обидві - в Костопільському районі: одна в селі Збуж, друга - Мала Любаша», - зазначив Лозовий.

Раніше, три релігійні громади на Житомирщині в день Водохреща, 19 січня, вирішили перейти з Української православної церкви Московського патріархату в Православну церкву України.

Нагадаємо, закон про перехід парафій в ПЦУ підписав Андрій Парубій, а до цього Верховна Рада розблокувала підписання законопроекту №4128-д, завдяки чому спікер і зміг підписати закон.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: