Справа «Авіакону»: суд пом'якшив домашній арешт екс-заступнику директора ДП

Читать на русском
Столичний райсуд продовжив запобіжний захід двох підозрюваних у кримінальному провадженні щодо розтрати коштів конотопського авіаремонтного заводу.

Суд змінив цілодобовий домашній арешт на нічний для колишнього заступника директора конотопського авіаремонтного заводу «Авіакон» Володимира Ткаченко, а також продовжив нічний домашній арешт представнику офшорної компанії Юрію Крижалку і обов'язки екс-директора заводу Анатолію Буцану.

Відповідні рішення ухвалили слідчі судді Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Борис Василенков просив суд продовжити запобіжного заходу двох підозрюваних, оскільки досудове розслідування ще триває, а ризики приховування від слідства, впливу на свідків та перешкоджання розслідуванню іншим чином не зменшилися.

Вивчивши доводи прокурора САП, суд їх задовольнив. Так, Ткаченка відправили під нічний домашній арешт із забороною залишати місце проживання з 20 до 8 години з покладанням низки обов'язків: прибувати на першу вимогу; не відлучатися з Василькова та Васильківського району Київської області без дозволу; повідомляти про зміну своїх місць проживання та/або роботи; утримуватися від спілкування зі свідками та іншими підозрюваними; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Також суд продовжив нічний домашній арешт Крижалку із забороною залишати помешкання в період із 23 до 6 години ранку, а також продовжив дію обов'язків: прибувати на кожну вимогу; не відлучатися з місця проживання; повідомляти про зміну своїх місць проживання та/або роботи; утримуватися від спілкування зі свідками в кримінальному провадженні; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Крім того, суддя продовжив обов'язки Буцана.

Нагадаємо, НАБУ повідомило про підозру колишньому директору «Авіакон» Анатолію Буцану, його екс-заступнику Ткаченку та Крижалку. За даними слідства, ці особи в 2014 році, попередньо домовившись між собою, з порушенням чинних на підприємстві процедур організували дві закупівлі за завищеними цінами паливних баків для вертольотів для потреб «Авіакону». Як встановили детективи, в березні 2014 року «Авіакон» уклав з офшорною фірмою Westan Group Associates Ltd, зареєстрованою на Карибських островах (Charlestown, Saint Kitts and Nevis), договір на поставку 12 паливних баків для вертольотів на загальну суму 288 тисяч доларів. Згодом, як з'ясувало слідство, з відома керівництва ДП «Авіакон» Westan Group Associates Ltd уклала договір із грузинською компанією-виробником на виготовлення 12 паливних баків, але за ціною, вдвічі меншою – 144 тисячі доларів.

За схожою схемою в травні 2014 року «Авіакон» та Westan Group Associates Ltd уклали ще один контракт, за яким держпідприємству поставлені 85 паливних баків тієї ж грузинської компанії-виробника за завищеною вдвічі ціною: $2,04 млн (проти $1,02 млн, за яку ці ж баки закуповувала Westan Group Associates Ltd у грузинського виробника). Внаслідок таких дій «Авіакон», за версією слідства, безпідставно переплатив 13,03 мільйона гривень компанії в офшорній юрисдикції.

Також суд обрав запобіжні заходи всім підозрюваним у справі «Авіакону». Пізніше суд пом'якшив домашній арешт Крижалку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: