Суд пом'якшив домашній арешт підозрюваному в справі «Авіакону»

Читать на русском
Апеляційний суд столиці обмежив домашній арешт одного з підозрюваних у справі вертолітних двигунів для держпідприємства.

Суд змінив цілодобовий домашній арешт на нічний для представника офшорної компанії Юрія Крижалка, якого детективи Національного антикорупційного бюро підозрюють у причетності до розтрати коштів конотопського авіаремонтного заводу «Авіакон».

Таке рішення ухвалила колегія суддів Київського апеляційного суду за результатами розгляду скарги його адвоката, повідомляє «Слово і Діло».

26 листопада 2018 року суд обрав Крижалку запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Не погодившись з таким рішенням, адвокат підозрюваного подав апеляцію, в якій вважає рішення суду першої інстанції необґрунтованим і незаконним. Зокрема, апелянт стверджує, що підозра в скоєнні Крижалком кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 (пособництво) ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем), є необґрунтованим. На його думку, при розгляді клопотання стороною обвинувачення не було надано жодного доказу наявності достатніх підстав вважати, що підозрюваний може ховатися від НАБУ або перешкоджати слідству іншим чином.

Своєю чергою прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Борис Василенков проти задоволення скарги заперечував.

Вислухавши обидві сторони, колегія частково задовольнила апеляцію. Так, судді вирішили пом'якшити цілодобовий домашній арешт на нічний.

Як відомо, НАБУ повідомило про підозру колишньому директору «Авіакон» Анатолію Буцану, його екс-заступнику Геннадію Ткаченку і Крижалку. За даними слідства, ці особи в 2014 році, попередньо домовившись між собою, з порушенням чинних на підприємстві процедур організували дві закупівлі за завищеними цінами паливних баків для вертольотів для потреб «Авіакону». Як встановили детективи, в березні 2014 року «Авіакон» уклав з офшорною фірмою Westan Group Associates Ltd, зареєстрованою на Карибських островах (Charlestown, Saint Kitts and Nevis), договір на поставку 12 паливних баків для вертольотів на загальну суму 288 тисяч доларів. Згодом, як з'ясувало слідство, з відома керівництва ДП «Авіакон» Westan Group Associates Ltd уклала договір із грузинською компанією-виробником на виготовлення 12 паливних баків, але за ціною, вдвічі меншою – 144 тисячі доларів.

За схожою схемою в травні 2014 року «Авіакон» та Westan Group Associates Ltd уклали ще один контракт, за яким держпідприємству поставлені 85 паливних баків тієї ж грузинської компанії-виробника за завищеною вдвічі ціною: $2,04 млн (проти $1,02 млн, за яку ці ж баки закуповувала Westan Group Associates Ltd у грузинського виробника). Внаслідок таких дій «Авіакон», за версією слідства, безпідставно переплатило 13,03 мільйона гривень компанії в офшорній юрисдикції.

Нагадаємо, суд обрав запобіжні заходи підозрюваним у справі «Авіакону».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: