НАБУ надіслало низку запитів про міжнародну допомогу в справі «Авіакону»

Читать на русском
В Антикорупційному бюро вивчають ланцюжок, за яким розтратили кошти держпідприємства через продаж вертолітних баків.

Детективи НАБУ в рамках розслідування кримінального провадження про можливе розкрадання 2,54 мільйона доларів державного підприємства «Авіакон» на закупівлі двигунів для вертольотів за завищеними цінами надіслали щонайменше 4 запити про міжнародну правову допомогу.

Відповідні рішення ухвалив суддя Солом'янського районного суду міста Києва за результатами розгляду клопотань детективів, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, детективи розслідують можливе розкрадання $2,54 млн «Авіакону», посадові особи якого могли вступити в змову з іноземними офшорними компаніями для купівлі вертолітних двигунів за завищеними цінами. Слідство встановило, що напркінці березня 2014 року «Авіакон» уклав угоду з компанією Westan Group Associates Ltd (Сент-Кітс і Невіс) на поставку 12 паливних баків виробництва АТ «ТАМ «Тбілавіамшені»(Грузія) для вертольотів типу Мі-24. Вартість угоди склала $288 тисяч або $24 тисячі за штуку. Через кілька днів був укладений другий контракт на поставку вже 200 паливних баків за тією ж ціною, а загальна вартість контракту склала склала $4,8 млн.

Своєю чергою фірма Westan Group Associates Ltd на виконання договорів з «Авіаконом» уклала дві угоди з грузинським «Тбілавіамшені» на $144 тисячі та $2,4 млн. Паливні баки закуповувалися по $11-13 тисяч за одиницю, що вдвічі дешевше ціни в угодах з «Авіаконом». Загалом «Авіакон» протягом 2014-2015 років перерахував на користь компанії Westan Group Associates Ltd кошти в сумі $2,12 млн, а компанія поставила ДП 97 паливних баків до вертольотів Мі-24.

За версією слідства, представник Westan Group Associates Ltd (WGA Ltd) і представники АТ «ТАМ Тбілавіамшені» через підставних осіб є пов'язаними з наступними компаніями, зареєстрованими в офшорних юрисдикціях: GUSENWOR LLP (Велика Британія), DESERT SANDS GENERAL TRADING LLC (ОАЕ), ARES LIMITED (ОАЕ), ZOMER ENTERPRISE LLP (Велика Британія), STANDMILL TRADING LIMITED (Кіпр), KAZAR BUSINESS LIMITED (Беліз), PARTZ STOCK FZE (ОАЕ), на які перераховувалися кошти «Авіакону», отримані компанією Westan Group Associates Ltd за поставку паливних баків для вертольотів Мі-24 за завищеними цінами.

Під час розслідування детективи встановили, що представник WGA Ltd перерахував нібито за поставку автозапчастин з рахунку в Альфа-Банку (Білорусь) на рахунок у банку NATIONAL BANK OF RAS AL-KHAIMAN (ОАЕ), який належить компанії ARES LIMITED, кошти в сумі $2,13 млн. Таким самим чином перевели ще $200,2 тис. на рахунок DESERT SANDS GENERAL TRADING LLC в тому ж арабському банку. Ще майже $312 тис. перевели на рахунок у латвійському банку REGIONALA INVESTICIJU BANKA компанії ZOMER ENTERPRISE LLP. Крім того, детективи вважають, що гроші могли бути відправлені й на рахунок офшорної фірми PARTZ STOCK FZE в арабському банку MASHREQ BANK.

Детективи надіслали запит про інформацію но рахунках і виписку про рух коштів до банків NATIONAL BANK OF RAS AL-KHAIMAN, REGIONALA INVESTICIJU BANKA і MASHREQ BANK.

Нагадаємо, в «Укроборонпромі» розповіли про перебіг модернізації вертолітного парку ЗСУ.

Раніше в Міноборони розповіли про плани модернізації та закупівлі техніки.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: