НАБУ повідомило про підозру екс-директору оборонного заводу

Читать на русском

Національне бюро повідомило про підозру колишньому керівнику конотопського оборонного заводу і його заступнику.
Анатолий Буцан (слева) і екс-гендиректор «Укроборонпрому» Роман Романов

Детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру колишньому директору конотопського авіаремонтного заводу «Авіакон» Анатолію Буцану, його екс-заступнику та комерційному директору офшорної компанії в зловживанні службовим становищем.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на заяву прес-служби НАБУ.

«21 листопада детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили трьом особам про підозру в зловживанні службовим становищем, через що державному підприємству «Конотопський авіаремонтний завод «Авіакон» завдано збитків на суму понад 13 мільйонів гривень. Йдеться про колишнього директора ДП «Авіакон» та його екс-заступника, а також комерційного директора приватної компанії офшорної юрисдикції. Дії підозрюваних кваліфіковані за частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем)», – зазначили у відомстві.

За даними слідства, ці особи в 2014 році, попередньо домовившись між собою, з порушенням чинних на підприємстві процедур організували дві закупівлі за завищеними цінами паливних баків для вертольотів для потреб «Авіакону». Як встановили детективи, в березні 2014 року «Авіакон» уклав з офшорною фірмою Westan Group Associates Ltd, зареєстрованою на Карибських островах (Charlestown, Saint Kitts and Nevis), договір на поставку 12 паливних баків для вертольотів на загальну суму 288 тисяч доларів. Згодом, як з'ясувало слідство, з відома керівництва ДП «Авіакон» Westan Group Associates Ltd уклала договір із грузинською компанією-виробником на виготовлення 12 паливних баків, але за ціною, вдвічі меншою – 144 тисячі доларів.

За схожою схемою в травні 2014 року «Авіакон» та Westan Group Associates Ltd уклали ще один контракт, за яким держпідприємству поставлені 85 паливних баків тієї ж грузинської компанії-виробника за завищеною вдвічі ціною: $2,04 млн (проти $1,02 млн, за яку ці ж баки закуповувала Westan Group Associates Ltd у грузинського виробника).

«Внаслідок таких дій «Авіакон», за версією слідства, безпідставно переплатило 13,03 мільйона гривень компанії в офшорній юрисдикції. Досудове розслідування за вказаними фактами детективи НАБУ розпочали в 2016 році», – додали в НАБУ.

Нагадаємо, в липні НАБУ направило низку запитів про міжнародну допомогу в справі «Авіакону». Раніше детективи обшукали квартиру екс-гендиректора «Укркосмосу» в справі супутника «Либідь». Також НАБУ отримало доступ до документів фірм Ріната Ахметова в справі Київського бронетанкового заводу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: