ОБСЄ пропонує спільну з ООН миротворчу місію. Чи допоможе це Донбасу?

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

Немає жодної різниці, чи буде це місія ОБСЄ, чи ОБСЄ-ООН. На сьогодні ООН як організація не має впливу.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із питань державної безпеки Василь Вовк, оцінюючи ініціативу ОБСЄ об’єднати зусилля з ООН в питанні введення миротворчої місії на Донбас.

«Немає жодного значення. Буде представник, наприклад, Нігерії від ООН і представник Словенії від ОБСЄ, чи будуть представник Словенії та Франції від ОБСЄ. В чому різниця? Вони все одно обмежені мандатом. Силового мандата вони не мають і не можуть мати», – зазначив Вовк.

За його словами, місія ООН, ОБСЄ, влада час від часу створюють інформаційний галас довкола питання введення «блакитних касок», але це не має сенсу.

«Говорять про те, як звільнити території, про те, що вводитимуть адміністрацію, як поступово заберуть владу в бойовиків, а потім до центру віддадуть. Проте це нісенітниця. По-перше, терористи, бандити не віддадуть ООН владу. По-друге, як змінити формат ООН, де Росія має вето? РФ це право використає однозначно й на місію ООН не погодиться», – підкреслив експерт.

Миротворці ООН в Європі: куди відправляли й чого досягли?Ми вирішили відстежити, в які країни Європи вводилися миротворці ООН і як вони вплинули на результат конфлікту.

РФ може погодитися хіба що на розміщення на лінії розмежування, щоб уже вкотре закріпити кордон невизнаних республік і наблизити ці кордони до визнання Росією «Л/ДНР», підкреслив експерт.

«Заяви про об’єднання зусиль ООН та ОБСЄ щодо миротворців – це ігри, підставою яких є лише бажання показати роботу з деокупації, реінтеграції Донбасу. Однак жодного значення для звільнення та повернення Донбасу ця місія ОБСЄ, ООН чи хоч ОБСЄ-ООН не матиме. Це не наближає нас до деокупації територій», – резюмував Василь Вовк.

Більше про миротворчий контингент – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: