Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Іван Куліченко

Читать на русском
Куліченко виконав 62 відсотки обіцянок. До кінця каденції депутату потрібно реалізувати зобов'язання щодо децентралізації, будівництва метро в Дніпрі та не кнопкодавити.
Іван Куличенко

Час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Іван Куліченко (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Куліченко пройшов до Верховної Ради в листопаді 2014 року за одномандатним виборчим округом №28 (Дніпро, Ленінський район). Він є членом комітету Верховної Ради України з питань бюджету. Раніше Куліченко був мером Дніпропетровська (2000-2014 роки) й за час свого перебування на посаді мера та нардепа дав 81 обіцянку, з яких 33 виконав (41%), а 44 – провалив.

Однак ми розглядаємо рівень виконання обіцянок Куліченка на посаді народного депутата. За час каденції він дав 13 обіцянок, з яких 8 виконав (62%), а 2 – провалив. До закінчення депутатських повноважень парламентарю потрібно виконати 3 зобов'язання.

Куліченко виконав запевнення, що до кінця 2016 року всі школи Новокодацького району Дніпра зможуть отримати спортивний інвентар та інтерактивні дошки. Про це він заявив під час відкриття футбольного поля зі штучним покриттям в одній зі шкіл Дніпра.

«Це третє футбольне поле, збудоване за програмою, яка здійснюється за рахунок коштів державного бюджету. Також вже є чотири нових баскетбольних поля. З місцями поновлення стадіонів визначилися місцеві активісти. Тут можуть грати не лише діти, але й усі, хто любить футбол. Тож поле належить усім жителям цього району. Крім того, я вдячний місту за виділені кошти на закупівлю обладнання для спортивних залів», – сказав він.

Відзначимо, що такі обіцянки не належать до компетенції народного депутата. На початку 2017 року Куліченко повідомив нам, що замовником на придбання інвентарю для спортивних залів середніх загальноосвітніх шкіл виступив відділ освіти Новокодацького району. На жаль, із 800 тисяч гривень, виділених міською радою, фактично освоєні близько 300 тисяч. Інтерактивні комплекси отримали всі без винятку школи району.

Також депутат обіцяв, що сприятиме завершенню будівництва з'їздів із Кайдацького мосту. В одному з інтерв'ю він зазначив: «Це та робота, яка й покликала мене до Верховної Ради. Перше – це завершення будівництва першої черги метрополітену. Друге – завершення будівництва з'їздів із Кайдацького мосту. Третій проект – будівництво приміського вокзалу на вулиці Червонозаводській і забудова території навколо, створення нової привокзальної площі».

Будівництво з'їздів почалося ще в 2012 році. У жовтні 2016-го мер Дніпра Борис Філатов висловив подяку Куліченку за сприяння в питанні завершення будівництва з'їздів із Кайдацького мосту.

Депутат повідомив, що надіслав звернення прем'єр-міністру Володимиру Гройсману про виділення субвенції з держбюджету на продовження будівництва зазначених з'їздів. Однак Мінфін не зміг виділити кошти, тому що кредиторська заборгованість у розмірі 124,1 мільйона гривень за виконані роботи замовником будівництва так і не була зареєстрована в органах Державної казначейської служби.

У Дніпровській міськраді повідомили, що відкоригована в 2016 році проектно-кошторисна документація підлягає затвердженню на рівні Кабміну.

Щодо реконструкції згаданих Куліченком приміського вокзалу та привокзальної площі, то нардеп повідомив, що проект на будівництво надземного переходу й посадкового терміналу перебуває в «Укрзалізниці».

Він зустрічався з міністром інфраструктури Володимиром Омеляном, який сказав, що міністерство й «Укрзалізниця» зацікавлені в будівництві, але це можливо лише в узгоджені терміни разом із будівництвом нової привокзальної площі, реконструкцією вулиці Червоноармійської та облаштуванням нового проїзду. Однак через дорожнечу проекту влітку 2017 року його вирішили поки відкласти.

Не впорався нардеп із запевненням, що в червні 2017 року завершена реконструкція стадіону пляжних видів спорту в Молодіжному парку Новокодацького району. Наприкінці серпня на сайті державних закупівель ProZorro оприлюднили компанію-переможця для виконання робіт. Будівництво стадіону планувалося завершити в 2018 році.

Ще нардеп провалив обіцянку про те, що Новокодацький район Дніпра отримає 20 мільйонів гривень із держбюджету на розвиток освіти. Але гроші на зазначені цілі не виділялися.

До нових виборів до Верховної Ради залишилося небагато часу й до закінчення депутатських повноважень Куліченку потрібно встигнути виконати ще три обіцянки. В жовтні 2015 року він заявив, що за 5 років будівництво метро в Дніпрі буде завершене.

Нардеп проголосував за держбюджет на 2017 рік, яким передбачалася субвенція на завершення будівництва метрополітену в Дніпрі. Однак, судячи з усього, вкластися в обіцяні нардепом терміни будівельникам навряд чи вдасться.

Куліченко пообіцяв, що не буде кнопкодавитиСказано 20 грудня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

У лютому 2017-го Петро Порошенко повідомив, що завдяки рішенню Верховної Ради, уряду, указам президента були отримані 300 мільйонів євро для будівництва метро. Проведення робіт розпочали, а завершити будівництво буде можливо за 4 роки.

Влітку 2017 року почалася активна фаза будівництва метро. За рік стало відомо, що з вересня на станції «Театральна» підрядник планує почати буріння самих тунелів метро, а вже наприкінці цього року – продемонструвати результати роботи. У держбюджеті-2019 на метро в Дніпрі передбачено понад 1 мільярд гривень.

У своїй передвиборчій програмі Куліченко обіцяв, що сприятиме проведенню децентралізації влади в країні. В 2015 році нардеп підтримав проект закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади).

Чотири роки тому Куліченко пообіцяв, що не буде кнопкодавити в Раді. Поки що він не був помічений на кнопкодавстві.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: