Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Сергій Лабазюк

Читать на русском
Сергій Лабазюк виконав лише 34 відсотки своїх обіцянок. У тому числі провалив обіцянку про те, що Воля народу підтримає закон про нацбезпеку.

Час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Сергій Лабазюк (група «Воля народу»).

Лабазюк пройшов до Верховної Ради в листопаді 2014 року за одномандатним виборчим округом №188 (Хмельницька область). За час своєї каденції нардеп дав 44 обіцянки, 15 з яких виконав (34%),а 17 – провалив.

У своїй передвиборчій програмі Лабазюк обіцяв домогтися зниження податкового й контролюючого тиску на малий і середній бізнес. У 2016 році парламент ухвалив кілька законопроектів щодо зменшення кількості перевірок суб'єктів господарювання. Зокрема, це законопроекти «Про внесення змін до закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» щодо лібералізації системи державного нагляду», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства у сфері державного нагляду (контролю)» та «Про особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Але депутат не підтримав ухвалення цих ініціатив і провалив обіцянку.

Також парламентарю не вдалося виконати обіцянку домогтися надання волонтерським групам пільгових умов діяльності. Лабазюк був відсутній на голосуванні за законопроект «Про внесення змін до деяких законів України (щодо волонтерської діяльності)», який, зокрема, пропонує надати право здійснювати волонтерську діяльність без обмежень всім організаціям та установам і відмовитися від існування центрального органу виконавчої влади у сфері волонтерської діяльності.

Крім того, перед виборами Лабазюк обіцяв домогтися проведення фінансової децентралізації громад. Але також був відсутній на голосуванні за законопроекти, які дозволили розпочати відповідний процес, тому обіцянка не виконана.

У червні 2017 році Лабазюк запевнив, що проголосує за зняття депутатської недоторканності з п'яти народних депутатів. Ішлося про Олеся Довгого, Андрія Лозового, Максима Полякова, Євгена Дейдея та Борислава Розенблата. В підсумку депутат підтримав лише дві постанови – на Розенблата та Полякова, в той час як за інші не голосував, тож зобов'язання своє не виконав.

Не виконав Лабазюк обіцянку про те, що група «Воля народу» підтримає закон про національну безпеку. «Група «Воля народу» буде підтримувати. Дискусійне питання, однозначно, є й пункти є (мається на увазі, до закону), але ми розуміємо, що зволікати з цим надзвичайно важливим питанням не можна», – говорив він у червні минулого року. Але «Воля народу» повністю проігнорувала голосування за закон у другому читанні: лише Олександр Фельдман проголосував «за».

Пізніше Лабазюк виправдався тим, що говорив, що група лише розглядає можливість голосування. «Але в кожної політичної групи є процес ухвалення кінцевого політичного рішення практично перед самим голосуванням, і вранці на засіданні групи в нас ухвалили інше рішення. Коментувати вважаю недоцільним. Закон спочатку був кардинально іншим, редагування вносилися, але наші правки не були враховані», – заявив він.

У червні минулого року Лабазюк пообіцяв до Дня Незалежності відкрити відремонтоване відділення стаціонару у Волочиській районній лікарні (Хмельницька область). «Не змінюємо нашій традиції щороку відкривати одне відремонтоване відділення у Волочиській районній лікарні. Три роки поспіль ми робили це до професійного свята медиків. Цьго року в зв'язку з тим, що роботи ще тривають, новеньке відділення плануємо презентувати до Дня Незалежності», – сказав депутат. У місцевій адміністрації повідомили, що 24 серпня після ремонту дійсно відкрили пологове відділення в лікарні. Ремонт провели за сприяння благодійного фонду Лабазюка. Таким чином, обіцянка виконана.

Впорався Лабазюк з програмною обіцянкою ініціювати створення механізму відкликання народних депутатів. У 2015 році він став одним з авторів законопроекту «Про внесення змін до закону України «Про статус народного депутата України» щодо впровадження імперативного мандата для народних депутатів України». Щоправда, пізніше його зняли з розгляду.

Ще 12 запевнень депутату потрібно виконати до кінця каденції. Наприклад, він досі не ініціював жодного законопроекту щодо надання молоді пільгового житла. Хоча ця обіцянка є в його програмі. Те ж саме стосується й обіцянки домогтися забезпечення першого робочого місця для молодих фахівців.

У 2015 році Лабазюк пообіцяв підтримати законопроект про боротьбу з кнопкодавством. Він голосував у першому читанні за законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо накладення стягнення на народного депутата за порушення вимог щодо особистого голосування)». Відтоді документ чекає на друге читання, а нардеп поки не може виконати свою обіцянку.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: