Загрози та гарячі точки світу: за чим стежити в 2019 році

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Безумовно, однією з найгостріших загроз є ймовірність розростання конфлікту на Близькому Сході.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Михайло Дяденко, оцінюючи глобальні світові загрози нинішнього року.

«Режим Асада трохи зміцнився. Іран змушений робити певні кроки, щоб подолати санкції США. Тому не виключене посилення конфлікту на Близькому Сході, можливі провокації щодо Ізраїлю. Власне, жорстка відповідь Ізраїлю може спровокувати сильне зіткнення й розв'язати якщо не війну, то активний збройний конфлікт», – зазначив Дяденко.

Сирія – найгарячіша точка в світі на сьогодні, констатував він.

Другою світовою загрозою є ймовірність розширення терористичних рухів, зокрема ІД. Ситуація може погіршитися в Афганістані й торкнутися Пакистану, підкреслив експерт.

Глобальні ризики 2019 року: зброя масового знищення та екстремальна погодаНа думку експертів Всесвітнього економічного форуму, цього року найімовірнішим ризиком є екстремальні погодні умови. Ситуація не змінюється вже третій рік поспіль.

«Це два конфлікти, які сьогодні на поверхні», – додав він.

Також тривожною точкою на карті світу залишається Північна Корея, нагадав політолог.

«Складно визначити події. З одного боку, очевидних порушень домовленостей начебто немає, а з іншого – складно повірити в те, що Північна Корея не зробить у майбутньому якихось провокаційних дій із метою привернути світову увагу. Тут гарантій немає», – пояснив він.

Тим більше, за його словами, у фактор Кореї може втручатися РФ, допомагати технологіями, озброєнням, ракетами.

«РФ може це робити, щоб підштовхнути КНДР до нових провокацій і генерувати тим самим нову точку напруженості. Адже це не лише для Кореї болісно, ​​але й для США та Японії», – уточнив експерт.

Триває торгова війна США з Китаєм, але з огляду на обсяги торгівлі, яка здійснюється двома найпотужнішими країнами, не виключено, що після якихось дрібних економічних суперечок сторони домовляться між собою, наголосив він.

«У великій торговій війні не зацікавлені ані США, ані Китай. У першу чергу, напевно, навіть Китай ризикує втратити більше й може піти на поступки», – додав Дяденко.

Крім того, за його словами, посилення конфлікту РФ з Україною також не виключене, на що можуть вплинути президентські вибори. Якщо вибори перейдуть у фазу якоїсь невизначеності та конфронтації, то не виключено, що РФ може цим скористатися.

Детальніше про глобальні цивілізаційні ризики цього року – на інфографіці.

Також «Слово і Діло» виділило наймасштабніші теракти 2018 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: