Як політики використовують «Український сніданок» у Давосі?

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

З точки зору представлення інтересів України в світі, присутність президента на заході важлива. Але в цій ситуації накладаються ще й інші фактори, наприклад, майбутні президентські вибори.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, оцінюючи участь політиків в «Українському сніданку» в Давосі.

«Майданчик сприймається, образно кажучи, як міжнародні оглядини кандидатів у президенти. Наші політики користуються ним з метою презентації. Кандидатам важливо показати себе, налагодити контакти з представниками міжнародних структур, лідерами різних держав. Звичайно ж, потім це використовуватиметься для внутрішнього користувача», – зазначив Пашков.

Формально цей майданчик використовується в двох напрямках – просування інтересів України та електоральні завдання, що стоять перед цими політиками, підкреслив він.

Проте, за його словами, такі великі міжнародні форуми – це зустрічі з відкладеним результатом. У цій ситуації підсумки будуть зрозумілі за деякий час, адже Давос – не той майданчик, де відразу підписуються якісь документи й укладаються угоди.

Кандидат у президенти Гриценко на публічних посадах виконав кожну другу обіцянкуАнатолій Гриценко на публічних посадах виконав кожну другу обіцянку, політик був міністром оборони і нардепом.

«Ідеться про середньострокову та довгострокову перспективу. Звичайно, важлива зустріч із Лагард, лідерами низки країн. Це поточна дипломатична практика, яка використовується і в межах Форуму в Давосі. Але цього року на всі ці політико-дипломатичні цілі накладається передвиборчий фактор», – пояснив експерт.

Це не означає, що Україні нічого запропонувати світовому порядку денному, просто зараз визначальним фактором є те, що Україна перебуває в передвиборчому стані. Відповідно, позиції інвесторів, великих корпорацій і бізнесменів поставлені на паузу в очікуванні виборчої кампанії, уточнив він.

«Це очікування західного істеблішменту. Наша активність полягає в тому, щоб показати, що зовнішня полытика триватиме й жодних радикальних стрибків, зрушень не буде. Західні партнери мають бути переконані в пролонгації нинішнього курсу. Це одне з ключових завдань – показати, що ситуація в країні стабільна незалежно від результатів виборів», – резюмував Михайло Пашков.

У межах заходу виступили лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко, лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко та президент України Петро Порошенко.

Нагадаємо, 22 січня з'їзд «Батьківщини» висунув Юлію Тимошенко кандидатом у президенти. Анатолія Гриценка ЦВК зареєструвала кандидатом у президенти 15 січня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: