Епіфаній заявив про намір відвідати Афіни

Читать на русском
Голова ПЦУ знову закликав православних в Україні об'єднатися навколо єдиної автокефальної Православної церкви, зазначивши, що цей процес тривалий.

Голова Православної церкви України (ПЦУ) митрополит Київський і всієї України Епіфаній очікує визнання ПЦУ з боку Елладської православної церкви, після чого відбудеться його візит до Афін для спільної літургії.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на інтерв'ю грецькому виданню TaNea, переклад якого оприлюднили на офіційній сторінці митрополита в Facebook.

Як відбувається процес переходу громад до ПЦУ та що передбачає законопроект?Парламент може розглянути законопроект про перехід церковних громад до Православної церкви України вже в четвер.

«Зараз ми очікуємо визнання Елладською православною церквою Української церкви. В разі визнання за традицією відбудеться мій візит до Афін для спільної літургії з предстоятелем Елладської церкви. Я також хотів би знову відвідати Афон – місце унікального значення для православного світу», – розповів голова ПЦУ.

Він прогнозує, що в майбутньому між Елладською православною церквою та ПЦУ складуться «хороші та продуктивні відносини».

Митрополит Епіфаній також розповів, що знає давньогрецьку та новогрецьку мови.

«Буду наполягати на викладанні новогрецької та давньогрецької мов у нашій духовній Академії й робити все, що в моїх силах, щоб поглибити нашу співпрацю за різними програмами, в тому числі в частині обміну студентами тощо», – поділився він планами.

Голова ПЦУ знову закликав православних в Україні об'єднатися навколо єдиної автокефальної Православної церкви, зазначивши, що це процес тривалий, але «ми не ставимо часових рамок».

«Перш за все тому, що ми хочемо, щоб він (процес – ред.) відбувся мирно й ґрунтувався на любові та взаєморозумінні», – додав він.

Відповідаючи на запитання про протидію Російській православній церкві, митрополит Епіфаній сказав: «Російська православна церква буде протистояти. Вона це робила, робить і буде робити. Крім спроб переконати інші церкви не визнавати українську, Москва намагається посіяти розбрат серед віруючих українців».

При цьому він запевнив, що з боку ПЦУ буде докладено всіх зусиль для продовження мирного процесу приєднання парафій до новоствореної Церкви.

«За нашими оцінками, в Україні буде певна кількість парафій, які будуть підпорядковані Російській православній церкві. Це логічно, й ми не маємо жодних заперечень проти цього. Ті, хто вирішить залишитися в Російській церкві, не мають відчувати жодного виду тиску. Ці парафії повинні мати рівні права з тими, хто належить до Православної української церкви. І поступово, я вважаю, наші відносини будуть нормалізовані, наші народи відновлять дружбу, добрі й мирні відносини», – прогнозує голова ПЦУ.

Раніше Епіфаній заявив, що ПЦУ не підкоряється Константинополю.

Також нагадаємо, Епіфаній зустрівся із сім'ями українських політв'язнів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: