Епіфаній розповів про контакти з Порошенком

Читать на русском
Митрополит Епіфаній сказав, що зустрічався з президентом Петром Порошенком тільки на офіційних заходах.

Митрополит київський і предстоятель Православної церкви України Епіфаній заявив, що спілкувався з президентом Петром Порошенком лише на офіційних заходах чи зустрічах.

Про це він сказав у інтерв'ю Deutsche Welle, передає «Слово і Діло».

Відповідаючи на запитання, як часто він телефонує до Адміністрації президента та з яких питань звертається, митрополит Епіфаній сказав, що зустрічався з президентом лише на офіційних заходах.

«Якщо сказати чесно, то досы в нас спілкування відбувається з президентом лише на офіційних заходах чи зустрічах. А такого контакту безпосереднього або рішення якогось питання немає. Є чисто технічні питання моїх помічників про поїздку, списки людей, які будуть присутні під час богослужіння, тому що, звичайно, буде посилена охорона», – розповів Епіфаній.

Він уточнив, що «якихось таких безпосередніх контактів або спілкування» у нього з Порошенком немає.

«Це свідчить про те, що немає певного втручання в церковні справи», – зазначив митрополит.

До яких церков ходять українці: як змінювалася релігійна прихильність населення останні п’ять роківБільшість українців ще не визначилися з питанням, хто міг би очолити помісну церкву в Україні, хоча 54 відсотки виступають за автокефалію.

За його словами, церква в Україні є незалежною від держави й багато питань вирішує сама, до керівництва держави не звертається.

«Ми як церква вирішуємо питання, які в нас на порядку денному, самостійно. А наша держава може лише сприяти», – сказав митрополит.

Він зазначив, що дійсно звучить багато критики, але ця критика несправедлива.

«Тому що до цього часу ми рухалися майже 30 років цим складним шляхом, але, на жаль, не змогли об'єднатися й створити єдину помісну церкву. Тому роль держави в цьому процесі є дуже важливою, але ми віримо, що в майбутньому існуватиме така хороша симфонія між державою й церквою. Співпраця має існувати, й вона буде існувати. Але церква ніколи не буде державною», – розповів Епіфаній.

Нагадаємо, офіційне підписання томосу Вселенським патріархом відбудеться 5 січня 2019 року. 6 січня після божественної літургії томос про автокефалію буде вручений митрополиту Української православної церкви.

Раніше «Слово і Діло» прослідкувало, як змінювалася релігійна самоідентифікація українців протягом 2013-2018 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: