Як відбувається процес переходу громад до ПЦУ та що передбачає законопроект?

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

Закон, по суті, є інструкцією про те, як оформити юридично перехід та уникнути конфронтації всередині громад.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Цибулько, оцінюючи законопроект щодо переходу громад до ПЦУ.

«Пропонується квота – дві третини голосів від громади для того, щоб оформити перехід. Наскільки зрозуміло, це радше закон-інструкція, як провести збори громади, як юридично все оформити, запротоколювати», – зазначив Цибулько.

Основне завдання закону – запобігти силовим сценаріям з будь-якого боку, хоча попередні практики доволі гуманні, жорсткого протистояння в громадах не було, підкреслив він.

«Були поодинокі випадки. Як правило, є кілька сценаріїв, за якими формується перехід чи неперехід. Тобто або громада за перехід, а священик – проти, або навпаки. Тут необхідно прояснити ситуацію, адже власність, храм, як правило, належить громаді чи місцевій владі і переданий в оренду в користування громади. Це типові варіанти для України», – уточнив політолог.

Якщо храм належить громаді, то вона сама розпоряджається, в якій конфесії їй бути. Можуть бути складнощі, якщо майно належить місцевій владі, громада хоче, а священик не хоче переходу до ПЦУ, пояснив він.

До яких церков ходять українці: як змінювалася релігійна прихильність населення останні п’ять роківБільшість українців ще не визначилися з питанням, хто міг би очолити помісну церкву в Україні, хоча 54 відсотки виступають за автокефалію.

«Це потрібно унормувати, щоб менше було імпровізації на місцях», – додав експерт.

Загалом, на його думку, якщо порівняти цей процес переходу з попередніми роками, то динаміка відчутна. За попередні роки вся міграція складала близько 70 парафій, які переходили або до УАПЦ, або до Московської патріархії, або до іншої.

Якщо врахувати динаміку переходу до ПЦУ на Вінниччині та Львівщині, то в кожній області це відбувається по-різному, однак динаміка лише наростатиме, наголосив він.

«Попередні міграції мізерні порівняно з нинішньою динамікою. До завершення виборів президента міграція лише наростатиме. Ми матимемо протягом першого року близько 2 тисяч переходів. Хоча не виключено, що все буде ще швидше. Якщо так станеться, що перша єпархія перейде повним складом, це буде яскравим сигналом», – резюмував Володимир Цибулько.

За словами спікера ВР Андрія Парубія, парламент може розглянути законопроект про перехід церковних громад до Православної церкви України вже в четвер, 17 січня.

Як змінювалася релігійна прихильність населення за останні п’ять років – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: