Втручання у вибори-2019: якими прийомами користується Кремль

Читать на русском
Олександр Солонтайексперт з політики

РФ має можливості впливу. На жаль, поки не прослідковується бажання усунути ці можливості.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний експерт Олександр Солонтай, оцінюючи можливі методи втручання РФ у вибори в Україні.

«Гроші та телевізор – ці два фактори й саме ці два ресурси найсильніше впливають на результат українських виборів, окрім позицій політиків та волевиявлення. Ці фактори створюють можливості для маніпуляцій, а росіяни ними користуються», – зазначив Солонтай.

За його словами, в Україні неконтрольований обіг готівки в безмежній кількості, при цьому без обліку й сплати податків, офіційного зазначення походження грошей.

«Усі ці гроші пачками, сумками передаються до штабів на певних кандидатів та на окремі політичні структури», – підкреслив він.

«Чому влада цьому не протидіє? Влада сама використовує ці схеми й цю ж тіньову готівку, необліковану грошову масу, за допомогою якої впливає на виборчий процес», – додав експерт.

Другий метод впливу стосується телевізійного простору. В Україні відкрити телевізійний канал за кошти сумнівного походження, за кошти чужої розвідки, держави й робити «промивання мізків» не становить проблем, уточнив він.

Кого українці бачили майбутнім президентом у 2016-2018 рокахПротягом останніх двох років в соціологічних рейтингах лідирувала Тимошенко, а Зеленський стрімко набрав прихильників, відтіснивши Порошенка на третє місце.

«Чому влада не протидіє? Знову ж таки, тому що сама не показує такої роботи з телевізійним простором, як заведено в цивілізованому світі. У світі телевізор – це комерція, а в Україні – засіб пропаганди. І гроші, які витрачаються на нього, корупційні», – пояснив фахівець.

За його словами, вплив російських грошей на виборах має місце й за кордоном, але там неможливо так просто створити канал, наприклад.

«По-перше, це значно дорожче, по-друге, розвідувальні органи рано чи пізно доведуть, що ці гроші влиті в країну з метою пропаганди, маніпуляції на виборах. Телевізійний простір там більш захищений ринком і державною безпекою, правилами, стандартами свободи слова», – акцентував він.

Щодо підкупу, то обіг готівки в інших країнах мінімізований. Навіть коли збирають пожертви політики, то ходять із терміналами, а якщо хтось хоче підтримати політика, то переказує кошти на офіційний рахунок, наголосив експерт.

Він уточнив, що за кордоном також є проблеми з тіньовими коштами, але їх розмір менший і відсоток інший. Тому росіянам так просто не вдається залити грошима вибори в інших країнах, тим більше, що там не має такої кількості бідних, як у нас.

«А в Україні за допомогою грошей і телевізора РФ вдається змінювати реальне волевиявлення на свою користь», – резюмував Олександр Солонтай.

Раніше президент України Петро Порошенко висловив занепокоєння з приводу втручання РФ в українські вибори.

Кого українці бачили майбутнім президентом у 2016-2018 роках – на інфографіці.

Також «Слово і Діло» писало, як витрачала «Батьківщина» виділені з держбюджету кошти, а за що платила сама.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: