Державне фінансування партій: як витрачає бюджетні кошти «Батьківщина»

Читать на русском

«Слово і Діло» завершило цикл розслідувань про те, як парламентські партії витрачають кошти з державного бюджету статтею про витрати «Батьківщини». В попередніх публікаціях журналістка Любов Величко писала про те, як витрачають і звітують про витрати наших із вами грошей «Опозиційний блок», БПП, «Народний фронт», РПЛ, «Самопоміч». Пропонуємо подивитись, як витрачала «Батьківщина» виділені з держбюджету кошти, а за що платила сама.

Державне фінансування партій почалося в 2016 році й до цього «Батьківщина» офіційно витрачала на свою квартальну діяльність близько чотирьох мільйонів гривень. Однак ближче до виборів витрати збільшилися. За три квартали 2018 року «Батьківщина» отримала з держбюджету 25 мільйонів 415 тисяч гривень, а витратила на свою статутну діяльність майже в п'ять разів більше – 117 мільйонів 256 тисяч гривень. Велика частина грошей пішла на оплату реклами на білбордах, сітілайтах і на телевізійну рекламу, яка оплачувалася з партійного гаманця, а не за рахунок платників податків.

Шикарний офіс у селі й борги Фірташа. Як витрачає державні кошти «Опозиційний блок»Слово і Діло починає цикл розслідувань про те, як парламентські партії витрачають гроші, виділені їм із державного бюджету. Перший текст журналістки Любові Величко присвячений видаткам Опозиційного блоку.

Із держбюджету партія отримала 61 мільйон 45 тисяч 847 гривень. Політичні партії подають щоквартальний звіт про джерела отримання та шляхи використання коштів до НАЗК. Щоб політичну партію не звинувачували у використанні «брудних» грошей, юристи та партійні бухгалтери мають чітко відстежувати джерела отримання коштів на офіційний рахунок партії.

У НАЗК періодично виявляють, що «Батьківщину» фінансують фізичні та юридичні особи, які на момент переведення коштів мали борги в податковій, а також установах, що частково належать державі, органам місцевого самоврядування тощо.

Крім цього, політичні партії системно повертають кошти або до держбюджету, або ж донору. «Батьківщина» повернула двом фірмам – ТОВ «Експалайт-2004» (33130175) – 239 тисяч 900 гривень і ТОВ «Рейтар» (33011171) – 450 тисяч гривень коштів як внесених помилково. Причому повернула значно більше, ніж отримала від них у 2016 році. Власником однієї фірми є кіпрський офшор, а кінцевим бенефіціаром другий – також кіпрські компанії.

Цікаво, що фінансовими питаннями «Батьківщини» займається цивільна дружина російського політтехнолога, який бере активну участь у заходах партії в Чернігівській області. Деякі осередки партії незадоволені таким станом речей.

До речі, партійних осередків у «Батьківщини» більше за всіх у країні, при цьому офіційні зарплати у працівників офісів становлять близько 3-4 тисяч гривень на місяць. У третьому кварталі 2018 року на зарплати партія витратила лише 130 тисяч гривень. Якби всім керівникам 16 тисяч осередків партія виплатила хоча б мінімальну зарплату – 3 тисячі 200 гривень – бюджет склав би майже 54 мільйони гривень. Але якщо вірити даним зі звітів НАЗК, у партії є величезна армія людей, які працюють на волонтерських засадах.

Детальніше – на інфографіці.

Детальне розслідування про витрати партії читайте в статті Любові Величко «Офшорні схеми, елітні поїздки та плазмові екрани. Як витрачає держкошти партія «Батьківщина».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: